vilagitas

Világítás ellenőrző lista: Hogyan válasszunk lámpát bármely szobához

A megfelelő világítás kiválasztása sokszor nehezen megy. A természetes fény mellett szükségünk van környezeti vagy irányított fényre is. De hogyan válasszuk ki a megfelelő világítást?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

A világítás adja a szoba hangulatának döntő részét. Hogyan érezzük magunkat este a helyiségben? Magyarországon azért is fontos, hiszen az év jelentős részében már elég korán sötétedik, így a választás gyakorlatilag a fél életünkre hatással van. Nehéz eldönteni milyen fényre van szükség egyes helyeken, ezért most segítünk. Asztali vagy állólámpa? Irányított vagy környezeti fény? Minden szobának megvannak a sajátságos jellemzői, ami megvilágítás szempontjából eltérő lehet. Ráadásul mindezt szeretnénk saját egyéni igényeinkre szabni, és olyan dizájnt választani ami tükrözi a mi ízlésünket is.

Van azonban néhány általános szabály amit ha követsz, akkor segítségedre lehet megfelelő irányba haladni. 

Bejárati / előszoba / előtér világítás

Az előszoba az első amit az ember meglát amikor belép az otthonba ezért fontos, hogy meleg és hívogató megjelenést biztosítsunk. Amennyiben az előtér el van választva az élettértől akkor érdemes környezeti fényt és irányított spot világítást is beépíteni, és azzal az előszoba bútort vagy bármely más tárgyat megvilágítani amit hangsúlyozni szeretnénk.

Ha az előtér beépül például a nappaliba és nincs külön elválasztva, akkor egyszerűen ne foglalkozzunk vele külön, hozzuk a fényt a másik szobából. 

Csillár

Akkor érdemes használni, ha a belmagasság magasabb a megszokottnál és nem fogjuk kerülgetni minden egyes alkalommal mikor hazaérkezünk vagy elhagyjuk az otthont. Hatékonyan megvilágítja a teret, és különböző kiegészítőkkel kiválóan tudjuk hangsúlyozni ízlésünket.

Asztali lámpa

Ha van asztal az előtérben mindenképpen tegyünk egy kis lámpát rá amelybe válasszunk lágyabb fényű izzót, így kölcsönözve melegséget a térnek. Stílusos, és amennyiben az asztalon van személyes tárgy például fénykép vagy szobor stb. akkor külön kiemelést kaphat ezáltal.

Fali lámpa

A fali lámpa kiváló lehetőség kisebb bejáratokhoz, ahol nincs helye konzolos lámpának és asztali lámpának. Az asztali lámpa összes előnyét kínálja, de mivel a falhoz van rögzítve, kevesebb helyet foglal.

Nappali világítás

A nappali az otthon szíve ahol a mindennapi életünk zajlik. A tévénézéstől és az olvasástól kezdve a beszélgetéseken át gyereket is ezt a teret használják. Tehát a nappali kialakításakor kulcsfontosságú a jó megvilágítás, a megfelelő fényforrás kiválasztása, hogy a nap folyamán megfelelő fény álljon rendelkezésre.

Csillár

Különösen nagyszerűek reggel, hogy kiegészítsék a természetes fényt ami beszűrődik a nappaliba. Nagyszerű módja annak, hogy környezeti megvilágítást alkalmazzunk, és meghatározzuk a szoba közepét.

Mennyezeti lámpa vagy spot lámpa

Amennyiben nem akarunk csillárt használni, akkor a legjobb megoldás a mennyezeti lámpa vagy a spotvilágítás amivel elérhetjük, hogy a megvilágítást a kívánt irányba irányítsuk, ezzel kiemelve a szoba adottságait. Legyen ez egy szőnyeg vagy könyvespolc, tőlünk függ. Jól jön az irányíthatóság a szoba átrendezésekor is. Hidd el hálás leszel magadnak amiért előre gondolkodtál 🙂 . Ezeket a lámpákat könnyen lehet telepíteni, így hatalmas szakértelmet nem követelnek.

Állólámpák

Érdemes beszerezni 1 vagy 2 állólámpát is a melegebb, meghitebb estékre is, amikor nincs szükségünk több fényre és megnyugvásra vágyunk. Ahogyan árnyékot vetnek a tárgyakra teljesen megváltoztatják azokhoz kötődő gondolatokat, érzéseket is.

Asztali lámpa

Akkor válasszuk, ha van egy kis asztalunk a nappaliban a sarokban, és inkább kiegészítőnek mint használati tárgynak.

Étkező világítás

Az étkezők a családdal és barátokkal tartott összejövetelek köré összpontosulnak, ahol az étel mellett az emlékeket is megosztjuk. Ezért nagyon fontos, hogy olyan világítást válasszunk ami a hangulatot is megadja a beszélgetések köré és különlegesség tegye a teret.

Csillárok / mennyezeti lápák

Az ebédlőben lévő fényforrás remek módja, hogy stílust sugározzunk. Az egyetlen dolog itt amit érdemes megjegyezni, hogy a világítást az asztal méretéhez igazítsuk, maradjon az asztal hangsúlyos. Még valami. Ha lehet akkor válasszunk olyan lámpát aminek a fényerejét lehet szabályozni, ezzel is hangulatot teremtve.

Asztali lámpák

Erre csak akkor van szükség ha van más bútordarab is van az ebédlőben ami szerves részét képezi a helyiségnek. Például egy szekrény amiben az étkészletet tartjuk. Ebben az esetben válasszunk egy kis asztali lámpát. Semmiképpen nem akarjuk elvenni a figyelmet az asztaltól.

Gyertyák

A gyertyákat boldogan lehet használni a ház bármely helyiségében. De az ebédlőben különös szerepet kapnak egy romantikus vacsora alkalmával. Akkor is jól mutat ha nincs meggyújtva és ékes dísze lehet asztalunknak. Nem helyettesíti a fő megvilágítást, inkább csak kiegészítésként szolgál.

Hálószoba világítás

Itt is a legjobb megoldás az, ha olyan lámpákat választunk, amelyek fényerejét szabályozni tudjuk. Vagy ha merészek vagyunk akár a színét is. Nem mindegy ugyanis, hogy reggel fel akarunk kelni és készülődünk, vagy éjszaka elalvás előtt megnyugvásra vágyunk.

Éjjeli lámpa

Az alapvető hálószoba világítás listájának a tetején az éjjeli lámpa áll, hiszen ki az aki szívesen kel fel lekapcsolni a villanyt miután már ágyban van? Az éjjeli lámpákat karnyújtásnyira érdemes elhelyezni. Léteznek olyan éjszakai fények melyekkel bizonyos helyeket tudunk csak megvilágítani ez tökéletes választás lehet azoknak, akik olvasnak elalvás előtt. Ezzel a fénnyel a párunkat sem fogjuk zavarni.

Állólámpa

Amennyiben van ülősarok vagy az ágy végén kialakított ülőrész, mindenképp dobjuk fel a hangulatot állólámpával. Az ülősarok kiváló hely, hogy átgondoljuk a napunkat és teendőinket.

Otthoni irodai világítás

Ennek a helynek a termelékenységről kell szólnia, és olyan zónát kell létrehozni a lakásunkban ahol a legjobban tudunk koncentrálni az adott feladatra. A megfelelő világítás kiválasztása nagyban befolyásolja mindezeket. A természetes fény mellett fontos, hogy az egész teret megvilágítsuk és emeljük az energiaszintet.

Asztali lámpa

Kizárólag olyan lámpát válasszunk ahol a fény szögét és irányát változtatni tudjuk. Sok gyártó külön erre a célra gyárt lámpákat, érdemes elolvasni az útmutatókat. Videóhívásnál figyeljük a megfelelő megvilágításra, próbáljuk ki mielőtt konferenciahívást kezdeményezünk.

Csillár / Spot lámpa

Nincs szükséged csillárra az otthoni irodában. Inkább válassz spot lámpákat és állítsd be a megfelelő dőlésszöget és fényerősséget.

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-12-02
20 dolog amit tudnod kell mielőtt új matracot vásárolsz
Hogyan válasszuk ki a legjobb matracot? Milyen tulajdonságokat kell figyelembe vennünk? 20 dolog amit tudnod kell mielőtt matracot vásárolsz!
2020-07-06
Keresed álmaid otthonát? Használd ki az az időt és készíts kívánságlistát.
Ha azt tervezted, hogy elköltözöl a vírus előtt és még mindig keresed álmaid otthonát akkor most érdemes egy kis időt szánni arra, hogy felmérd saját igényeidet. Mi az ami tetszik a mostani lakásodban és mi az ami nem.
2020-10-30
Hogyan válasszuk ki a megfelelő szőnyeget
Melyik a legmegfelelőbb szőnyeg számunkra? Stílus és tippek.

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.
2021-04-14
5 szempont, amelyet figyelembe kell venni egy zöldségeskert tervezésénél
Néhány jó tanács mire ügyelj a veteményes tervezésekor.
2021-04-03
A legismertebb bútortervezők
Kik a legmeghatározóbb bútortervezők akik újragondolták a szerepeket? Ismerjük meg őket! Jusson eszedbe, amikor ilyen stílusú bútort látsz, hogy ők alkották meg először.
2021-04-01
A világ 5 legjobb belsőépítésze
Mai napon bemutatunk pár nemzetközileg elismert belsőépítészt, akik a szakma csúcsát képviselik.
2021-03-24
12 példa korlát nélküli lépcsőkre
A lépcsők meghatározó elemei a többszintes házaknak. Te melyiket választanád az otthonodba? Lakberendezési tippek.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.