nyitott alaprajz

Nyitott alaprajz: nem mindig a legjobb választás!

Milyen hátrányai vannak a nagy tereknek? Gondoljuk át, hogy nekünk mire van szükségünk. Válasszuk el az élettereket egymástól vagy legyen egybefüggő?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

Korábban zárt, kis szobákkal, helyiségekkel épültek az otthonok. A XX. század közepéig mindenki a jól elkülönített élettereket részesítette előnyben. A ’90-es években azonban, egy átmeneti időszak után, az építészek és designerek áttértek a trendi, nyitott alaprajzok alkalmazására. A falak szó szerint leomlottak. Most nagy, gyönyörű tereink vannak, ahol úgy tűnik, maga az épület is szó szerint fellélegezhet. 

Pinterest

Három oka van annak, hogy a nyitott alaprajzok talán nem a legmegfelelőbbek – legalábbis a családosok számára:

A zaj felerősödik

Képzeljük el az következő szituációt. A gyermekünk körbe-körbe száguldozik a triciklijén az óriási, nyitott térben. Körbejárta a nagy konyhaszigetet, felgyorsult, amikor beérkezett a nagy, elegáns előszobába, majd rátett mindenre még egy lapáttal, amikor nagy hanggal berobbant  a nappaliba. Most ismételjük ezt meg. Kétszer. Adjunk hozzá még két gyereket, és a decibel szintje gyakran egy rock koncert  szintjéig emelkedik.

A felnőttek nem sokkal jobbak, ha őszinték vagyunk. Egy nyitott tér akusztikája olyan, hogy mégha nem is  kiabálunk, mégis mindenki hallhatja minden egyes szavunkat. Talán a szomszédok is. Kinek kell egyáltalán kaputelefon?

Pinterest

Nem lehet elrejteni a rendetlenséget

A soha nem szűnő hangzavartól eltekintve a házunknak – és másoknak is – esztétikai problémákkal is meg kell küzdenie. Igen, beszélgethetünk valakivel a nappaliban, miközben a konyhában éppen kávét főzünk, de ez a személy minden piszkos edényt, rendetlen pultot és a normális családi élet egyéb elemét is láthatja, miközben beszélgetünk. Valami mindig vonzza a tekintetét … és nem mindig jó értelemben. 

A bútorok elrendezése különösen kihívást jelenthet

Az is gondot okozhat, hogy a bútorokat egy ilyen térben élhető és praktikus módon rendezzük el. Hogyan lehet a térelválasztást megoldani egy óriási szobában? Mennyi helyet szánunk az étkezőre? Mi a helyes egyensúly? Még abban az esetben is nehéz a dolgunk, ha már ezeket a kérdéseket megválaszoltuk. Sokszor az elrendezéssel kapcsolatos problémák csak akkor jelennek meg, ha már a bútorok a helyükön vannak, de kiderül, hogy élőben nem úgy ”működnek” ahogy kellene. 

Pinterest

Ezzel természetesen nem akarjuk az sugallni, hogy minden nyitott alaprajz mentén tervezett otthon rossz lenne. Inkább az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy érdemes átgondolni mik is a legfontosabb preferenciáink az otthonunkkal kapcsolatban mielőtt egy építkezésbe vagy vásárlásba vágnánk a fejszénket. 

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-12-11
Art Deco - design mozgalomból design trend
Art Deco történelem. Hogyan tér vissza újból a 80-as évek után a lakberendezésben? Trend vagy mozgalom?
2020-12-10
Gyertya vásárlási útmutató: illatok, stílusok és típusok
Szója, paraffin, méhviasz. Milyen különbségek vannak és miben hasonlítanak? Hogyan használjuk a gyertyát mint berendezési tárgyat?
2020-11-28
7 gyors és egyszerű módszer az otthonunk felfrissítésére
Milyen módszerekkel tudjuk gyorsan és olcsón felfrissíteni az otthonunkat.

Kapcsolódó cikkek

2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-02-18
5 tipp szőnyeg választáshoz amerikai konyhás nappaliba
Többféle színű szőnyeg kapható, téglalap, kör és más alakban is. Hoztunk 5 tippet, ha nem tudod, milyet válassz amerikai konyhás nappalidba.
2021-02-16
Beltéri páratartalom
Hogyan mérjük a beltéri páratartalom szintjét? Mi a teendő, ha a páratartalom szintje túl alacsony? Mi a teendő, ha a páratartalom túl magas?
2021-02-12
A Japandi stílus
Mi a Japandi stílus? Hogyan jött létre és milyen trendeket hordoz? Hogy fér össze a japán és skandináv stílus keveréke a lakberendezés során?
2021-02-04
Interjú Gerendás Paula festőművésszel
A lakberendezéshez szorosan kapcsolódik a művészet. Felújítás során érdemes átgondolni hogyan csempésszük be az új térbe. Interjú Gerendás Paula festőművésszel.
2021-02-03
8 zuhanyfülke ötlet a tökéletes fürdőszoba kialakításához
Azt hiszed csak egyféle zuhanykabin létezik? Hogyan alkalmazkodj a térhez a kialakításnál? Mutatunk 8 példát amit érdemes megfontolni.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.