szénmonoxid érzékelő

Mikor és hova telepítsük a szénmonoxid érzékelőket

Mikor érdemes szénmonoxid (CO) detektorokat szerezni az otthonodba? Szükség van rájuk mindenhol? Milyen készülékek okozhatnak szénmonoxid mérgezést?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

Mikor érdemes szénmonoxid (CO) detektorokat szerezni az otthonodba? Szükség van rájuk mindenhol? Milyen készülékek okozhatnak szénmonoxid mérgezést?

A rövid válasz ezekre a kérdésekre a következő: ha bármilyen folyékony vagy szilárd tüzelőanyagot használsz a fűtéshez, főzéshez vagy más célokra, akkor mindenképpen érdemes telepíteni CO-érzékelőket.

A szénmonoxidról

A szénmonoxid olyan gáz, amely ugyan jelen van a levegőben, de a magas szintű jelenléte – például az üzemanyag elégetése révén – komoly egészségügyi kockázatot jelent. A szénmonoxid olyan szennyező anyag, amelyet szénhidrogén tüzelőanyagok, többek között földgáz, propán, fa, szén és benzin égetésével keletkezik.  Sajnos az összes háztartási belső égésű berendezés CO gázt termel, függetlenül attól, hogy mennyire energiatakarékosak.

A CO-t milliliterrészekben vagy ppm-ben mérjük. A CO-mérgezés tünetei hosszabb és magasabb kitettség esetén súlyosbodnak:

0,5–5 ppm: normális CO-szint belső égésterű készülékekkel rendelkező otthonoknál.

70 ppm alatt: a 6-8 órás kitettség olyan tünetekhez vezethet, mint a fejfájás és szédülés. A szívbetegségben szenvedők további tüneteket, például mellkasi fájdalmat érezhetnek.

100 ppm:  A legalább két órás kitettség fejfájást, fáradtságot és émelygést okozhat.

150-200 ppm: hosszú távú kitettség ilyen koncentrációnál halálhoz vezethet.

Üzemanyag-égető készülékek típusai

A megfelelően tesztelt, telepített és karbantartott belső égésű készülékek használata általában biztonságos, de egy eltömődött kémény vagy a készülék bármely részének meghibásodása esetén veszélyes mennyiségű szénmonoxid kerülhet az légtérbe. A kémények elzáródásának leggyakoribb oka az erős havazás és az adott területen őshonos madarak fészkei.  

A lakásokban használt tüzelőberendezések általános típusai a következők:

– Faégető készülékek, beleértve a fatüzelésű kályhákat, kandallókat, fa pellet kályhákat, valamint dobozos vagy szalonos kályhákat.

– Olaj-, propán- vagy földgázkészülékek, beleértve a kazánokat, kemencéket, főzőlapokat és sütőket, néhány hűtőszekrényt, meleg vízmelegítőt, kandallót.

– Gáz- vagy dízelüzemű berendezések, például generátorok (ezeket mindig szabadban kell használni)

– Bio-, mezőgazdasági vagy egyéb tüzelőanyag-tüzelésű kályhák

Mennyi CO detektorra van szükség?

A CO érzékelőkre vonatkozó ajánlások hasonlóak a füstjelzőkre vonatkozókhoz. Minden otthonnak rendelkeznie kellene legalább egy-egy CO-érzékelővel emeletenként. Azokban az otthonokban, ahol több hálószoba csatlakozik a közös folyosóhoz, a folyosón található egyetlen érzékelő védelmet nyújt az összes helyiség számára. Ha azonban az épület hagyományos gáz- vagy propán kemencével van ellátva, akkor a kemence rendszerében szivárgó szén-monoxid minden helyiséget külön-külön elérhet. A legbiztonságosabb megoldás tehát ha minden hálószobába és alvóhelyiségbe külön CO-érzékelőt helyezünk.

Ha más helyiségekben például a tetőtérben, zárt verandán vagy akár a téli kertben égéstechnikai eszközök vannak és alvóhelyként is használják őket, akkor ezeknek a helyiségeknek is rendelkezniük kell CO-érzékelővel. Ugyanez vonatkozik egy nem elektromos fűtésű garázsra vagy melléképületre is (üvegház, kerti fészer stb.).

A szénmonoxid detektorok típusai

A CO-detektorok úgynevezett plug-in (konnektorba helyezhető) és beépíthető modellekben is kaphatóak. Vannak olyan kombinált érzékelők is amelyek mind a tűz, mind a szén-monoxid detektálását lehetővé teszik. A beépített detektorok az otthoni hálózathoz vannak csatlakoztatva, és el vannak látva elemekkel is a tartalék áramellátáshoz. A plug-in detektorok egyszerűen csatlakoztathatók bármilyen szabványos elektromos aljzathoz, és minden esetben rendelkeznek tartalék akkumulátorral. 

A legtöbb beépített érzékelő összekapcsolva működik,  azaz ha egy érzékelő riasztani kezd, az aktiválja az épület összes többi egységét is.  Ez a megoldás elérhető néhány plug-in detektornál is, amelyek vezeték nélküli technológiával kapcsolódnak egymáshoz.

A hagyományos detektorokkal ellentétben, a digitális szén-monoxid-kijelzővel ellátott CO-érzékelők folyamatosan mutatják a szén-monoxid aktuális szintjét. Ez segíthet a tüzelőberendezésekkel kapcsolatos problémák (például szivárgó kemence vagy rosszul szellőző melegvíz-melegítő) korai felismerésében, és figyelmeztethet a normálnál magasabb CO-szintre.

Telepítés

Plug-in deketorokat bárki telepíthet aki betart pár egyszerű szabályt. A telepítéshez használt elektromos aljzat mindig legyen szabadon, ne fedje sem bútor, sem függöny. Az elektromos tapasztalattal rendelkező háztulajdonosok könnyen telepíthetnek vezetékes detektorokat is, ellenkező esetben egy villanyszerelő lehet a legmegfelelőbb megoldás.

Mindig tartsuk be a gyártó telepítési követelményeit és ajánlásait!

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-07-06
Keresed álmaid otthonát? Használd ki az az időt és készíts kívánságlistát.
Ha azt tervezted, hogy elköltözöl a vírus előtt és még mindig keresed álmaid otthonát akkor most érdemes egy kis időt szánni arra, hogy felmérd saját igényeidet. Mi az ami tetszik a mostani lakásodban és mi az ami nem.
2020-11-01
Felejtsd el az edzőtermet és égesd a kalóriákat az otthonod csinosításával!
Most kiderül mely barkácsmunkák égetik a legtöbb kalóriát.
2020-11-11
Év Színe 2021 győztese nem más mint...
Kíváncsi vagy mi lesz 2021-ben az Év Színe? Megmutatjuk.

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-14
5 szempont, amelyet figyelembe kell venni egy zöldségeskert tervezésénél
Néhány jó tanács mire ügyelj a veteményes tervezésekor.
2021-03-25
Ingatlan eladás folyamata lépésről lépésre
A lakáseladás folyamata nem pusztán 3 könnyű lépés. Könnyű elveszni benne. Ebben próbálunk segíteni.
2021-03-24
12 példa korlát nélküli lépcsőkre
A lépcsők meghatározó elemei a többszintes házaknak. Te melyiket választanád az otthonodba? Lakberendezési tippek.
2021-03-09
Kovácsoltvas termékek -interjú egy igazi kováccsal
Kovácsoltvas. Mindenki hallott már róla. Hol tart ma a kovácsok helyzete Magyarországon? Milyen technikai úítások voltak az elmúlt időszakban? Nézzünk körbe eme nagyszerű mesterség háza táján!
2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.