kovácsoltvas

Kovácsoltvas termékek -interjú egy igazi kováccsal

Kovácsoltvas. Mindenki hallott már róla. Hol tart ma a kovácsok helyzete Magyarországon? Milyen technikai úítások voltak az elmúlt időszakban? Nézzünk körbe eme nagyszerű mesterség háza táján!

Mióta foglalkozol kovácsoltvas termékekkel és mit lehet rólad tudni?

Sziasztok, Molnár Rudolf vagyok, egy kovács ember. Már gyerekkoromban találkoztam a mesterséggel, mert Édesapám is kovácsmester, az ő általa indított vállalkozást viszem a vállamon. Iskolás koromban el sem tudtam képzelni, hogy a családi vállalkozást vigyem tovább, azonban tanulmányaim során rájöttem, hogy ez az ötlet talán mégsem az ördögtől való. Azóta is én tervezem a vasmunkákat.

Milyenek voltak a kezdetek? Milyen nehézségekkel kellett megküzdeni?

Nagyon nehéz volt egy olyan műhelyben dolgozni második emberként ahol te vagy a legfiatalabb. Ezt a szakmát nagyon sok év kell, hogy elsajátítsd, leginkább egy harcművészethez hasonlítanám, ahol az alap mozdulatok tökéletesítésével is évek telnek el, hogy azok játszi könnyednek tűnjenek egy kívülállónak. De valójában vér és veríték! Erre szokták azt mondani, hogy: A jó kovács holtig tanul! 

Én vettem a fejembe, hogy számítógéppel tervezem meg a vasmunkákat. Mai napig is nagyon kevés mester van aki használja a modern technológiákat. Számukra a mesterség hagyományőrzés, és nem tudomány.

Valójában ez a mesterség a világháborúk után visszaesett a ősi paraszti kézműves kultúra szintjére. Abból a szintből indította el Édesapám, és egy pár szakmai barátja azt a közösséget ami ennek a fejlődésnek az útján ismét felemeli a szakmát a mindennapi használatba.

Nagyon azt érzem, hogy ez a fejlődés megtorpant. Mesterek azt érzik, hogy elérték amit szerettek volna a műhelyben, és nem tartanak tovább a fejlődéssel. Így aki kimarad, az lemarad. Még a kovácsműhelyekbe bekerült a hegesztőgép, és a sarokköszörű, de a mai modern világ már nem lehet része a világuknak. Én úgy érzem egyedül vagyok aki számítógéppel tervezi meg a megrendelt munkát, Excelben számolja ki a költségeket, plotterrel rajzolja ki a méretarányos műhelyrajzokat. Lézervágást, galvanizálást is használ. De saját weboldala mellett Adwords-on segítségével hirdet, és SEO szaktanácsadó optimalizálja a weboldát.

Ma ez teljesen összeegyeztethetetlen a mesterséggel. A legnagyobb kihívás ma egy olyan piacon megjelenni, ahol a vevő el se tudja képzelni mit szeretne. De ezért vagyunk mi, hogy segítsük őket és mindig örömmel nézzenek a termékekre, megvalósítsuk álmaikat.

Miért választottad a kovács mesterséget és mi kell ahhoz, hogy ma valaki elsajátítsa annak tudományát?

Mint mondtam családi tradíció, de fel is kell nőni ehhez a mesterséghez. Nem lehet csak úgy beleugrani, hogy holnaptól kovácsolni fogok. Az utóbbi évtizedekben megjelent a hobbiboltok piaca, ahol az ember sajnos nem a valódi mesterséget tanulja ki. Ehhez idő kell és rengeteg kitartás, gyakorlás, alázat és tanulni akarás. Ezt a mesterséget nem lehet kitanulni pár hónap alatt. Én is még nap mint nap tanulok újat. Sajnos a kovács mesterség is „divat” szakma lett ahol az emberek „csak” kipróbálják magukat de valójában sosem sajátítják el mélyrehatóan annak tudományát. Ez sokat árt a szakma megítélése szempontjából, és főleg az igazi mestereknek. Vásárlóként azt javaslom, hogy mindenképpen legyünk körültekintőek megrendelés előtt.

A mai világban ne akarja elsajátítani senki ezt a mesterséget. Majd megtalálja a szakma azt az embert, aki képes lesz rá, hogy kovács legyen belőle. És évtizedekkel később pedig mester.

Hogyan készül nálatok egy termék? Milyen fázisokat alkalmaztok? Mennyi ideig tart a tervezéstől a szállításig?

Először is ma már multifunkciósnak kell lenni. Nem kizárólag kovácsolni kell, az ügyfélélményre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Nagyon kevés az olyan eset amikor a megrendelő pontos tervvel érkezik hozzánk. Általában megtetszik neki valami, vagy valahol látott vagy hallott már erről és magának is szeretne például egy kovácsoltvas kerítést. A legnehezebb feladat talán az előkészítés, amely során az álmot fel kell tudni rajzolni, hogy az prezentálható legyen az ügyfélnek. Rengeteg kérdést teszünk fel ilyenkor és a mintákat, korábbi darabokat is átnézzünk. A lényeg, hogy pontosítsuk az elképzelést.

Ha valaki megkeres, és aktívan lehet vele kommunikálni, akkor egy hét alatt meg tudom valósítani az elképzelését virtuálisan. A prezentációt követően amennyiben szükséges módosítom a tervet, majd kikalkulálom a költségeket. Ekkor tudom tájékoztatni a kivitelezés megkezdésének időpontjáról is. Ez megesik, hogy egy évvel is később lehet az aktuális megrendelésektől és a munka nagyságától függően. Az építőiparban uralkodó káosz miatt azonban szinte sosem ránk kell várni, alig van olyan építkezés amely ne csúszna.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb, melyik volt a legnagyobb kihívás?

Nincs önálló munkám. Ez egy közösség, egy műhely, ahol az elmúlt 30 év alatt 60 kovácssegéd is elkezdte a pályát, akik ma dicső mesterei ennek a szakmának. Ők mind részesei egy megvalósult munkának. Minden alkalommal újabb, és másabb a kihívás.

Milyen technológiák törnek utat, milyen innovációk történnek a szakmában?

Minden alkalommal próbálok minden modern dolgot úgy nézni, hogy mikor, hol tudom ezt a kovácsmesterség nyelvére igazítani. A mai virtuális világ növekedésével, ma az előmunkálatok, azaz tervezés, virtuális ábrázolás fejlődése ami gyorsan látványosan történik. Kifejezetten a kovácsolást érintő technológia a fémipar fejlődéséből keletkező lehetőség, de mint egyedi művészeti alkotás, így pont az ellenkezője a mai fémipar technológia irányának (nagy mennyiségű tömeges termelés). Nem nagyon tudja alkalmazni a robotizált világ előnyeit.

Miért éri meg kovácsoltvas termékeket vásárolni?

A kovácsolt munkák értéke, minősége olyan szint, amit lehet mindennapi használati eszköznek tekinteni, de műalkotás is egyben. Legközelebbi példa egy keramikus vázája, vagy órásmester karórája, amit mindennap használ az ember, de nem egy tömegtermék, hanem egy olyan tárgy, ami az évek alatt is váza, vagy óra lesz.

Majd akkor is amikor az unokája 60 évvel később találkozik vele, és az elméjébe belevésődött évtizedes emlékekkel együtt magával viszi és újra használja azt. A mai világban egy háztartásban már egyáltalán nincs olyan tárgy, ami többgeneráción át a család része volt. Ilyen termékeket készítünk mi kovácsok az üllő mellett állva.

Elérhetőségek:

Web: Tüzikovács honlap

Instagram

Facebook

A 3D virtuális túrák szolgáltatója az Upciti.hu

3D virtuális túra, ingatlan bejárás, 3D ingatlan, Ingatlanmarketing, 3D fotózás, Ingatlan séta, 3D modell

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-06-03
Az adatok szerelmeseinek a 3D ingatlan túrákról
Mire számíthatsz ha 3D túrával együtt hirdetsz? Mit értünk el az elmúlt 6 hónapban? Mi várható az ingatlanpiacon?
2020-12-14
Itt lakik Charlie Sheen volt barátnője spoiler: 1.3 milliárd forint
Mit vegyen az ember ha van pont 1.3 milliárd forintja? Ezt itt! Denise Richardsnak igazán van ízlése.
2021-01-11
A fa hangsúlyos melegséget kölcsönöz ennek a hálószobának
Hogyan költöztesd a természetet a hálószobádba? A megoldás a falban rejlik.

Kapcsolódó cikkek

2022-02-10
Hogyan rendezzük be otthonunkat és ne menjünk csődbe
Hogyan spórolhatsz? Most megtudhatod! Tippek és trükkök.
2021-09-16
Nagy ötletek kis konyhákhoz
Mit tegyünk ha kis helyünk van a konyhában? Adunk 5 tippet.
2021-09-07
Miért bútorozottan fotózzunk be egy eladó ingatlant? - Tippek a DODO-tól
Lássuk miért éri meg bútorozottan hirdetni az eladó ingatlanod. A DODO - designban otthon most ebben lesz segítségedre-
2021-08-30
5 tipp a jobb otthoni irodai világításhoz
Milyen módszerekkel javíthatunk az otthoni munkavgzésen? Mekkora szerepe van a világításnak ebben?
2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.