MSP-Home-Staging

Home Staging Magyarországon - 1. rész

Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

Az ingatlanmarketing mellett a Home Staging is egy új irányvonalat képvisel Magyarországon. Az alábbiakban az egyik legelismertebb hazai szakértővel olvashattok egy interjút.

Dr. Somogyi Patrícia vagyok, a Home Staging hazai meghonosítójaként ismernek. Célom, hogy Magyarországon elterjedjen az MSP Home Staging személete, s ezáltal minőségi lakások és ingatlanhirdetések piacává változzon a hazai ingatlanpiac.

Az elmúlt 10 évben megalkottam az MSP Home Staging komplex módszertanát és egy 4 szintes oktatási rendszert hoztam létre, csúcsán az MSP Home Staging Akadémiával. A képzéseinken eddig több, mint 1500-an vettek részt, akiknek a segítségével ez a küldetés beteljesedhet. Nevemhez fűződik több 100 lakás minőségibbé válása és több 100 millió Ft nyereség elérése.

Foto Csondor Ágnes

Csapatommal Home Staging tanácsadást is vállalunk, valamint a vadonatúj vagy teljesen felújított lakással rendelkező ingatlanbefektetőknek kínálunk előre összeállított bútorcsomagokat megvásárlásra vagy bérlésre (az eladáshoz), illetve kulcsrakész Home Staging projektmenedzsmentet is kínálunk számukra.

Mi az a Home Staging?

A Home Staging az ingatlanok eladásra való felkészítését jelenti, aminek eredményeképpen a felkészített lakások a lehető leggyorsabban, ráadásul milliókkal többért kelnek el. A cél, hogy a vevők számára megmutassuk az ingatlan legjobb arcát és a benne rejlő lehetőségeket, hogy álmaik otthonát megpillanthassák, beleképzelve saját vágyott életüket.

Foto Csondor Ágnes

Mikor és miért kezdtél el Home Staging-gel foglalkozni?

2011-ben a gazdasági világválság kellős közepén szerettük volna eladni a lakásunkat, a legtöbbet kihozva az eladásból. Elkezdtem ingatlanértékesítési módszerek után kutatni, és rátaláltam a Home Stagingre, amely a ’70-es évek óta Amerikában működik. Elhatároztam, hogy ezt a módszert fogom alkalmazni. Ám az eredmény engem is nagyon meglepett, az érdeklődők sorra adták egymásnak a kilincset és a meghirdetés után 48 órán belül a foglaló az asztalunkon volt, ráadásul 10 millió Ft-tal többet kaptunk érte, mint amennyit összesen a lakásra fordítottunk. Döbbenten álltam a siker előtt, és sokan kételkedtek a módszer eredményességében, azt mondták, hogy csak szerencsém volt.

Ám vásároltam egy újabb lakást és a forgatókönyv megismétlődött. Ettől kezdve a barátok, ismerősök hinni kezdtek bennem és a módszer működőképességében, így segítséget kértek, hogy a piacra beszorult ingatlanjaikat mielőbb el tudják adni. Válság ide vagy oda, a módszer nagyon szépen hozta a sikereket, s így egyre inkább elterjedt, először szűkebb, majd tágabb környezetemben. Míg nem eljött az idő, hogy egyre többen kerestek meg azzal, hogy megtanítanám-e nekik a módszert? 2015 februárjában tartottam az első MSP Home Staging workshopot. Ma már 12 féle kurzus elérhető a Home Staging, ingatlanbefektetés, -felújítás és -értékesítés témák mélységeit feltárva. A több hónapig tartó MSP Home Staging Akadémián pedig professzionális ingatlanbefektetőket és Home Staging szakértőket képzek.

Foto Csondor Ágnes

Milyenek voltak a kezdetek? Milyen nehézségekkel kellett megküzdened?

Mivel a mai napig sokan csodálkozva vagy szkeptikusan tekintenek a Home Stagingre, az szemléletterjesztés és az edukálás a legfőbb feladatom. A legtöbb ember fejében motoszkál az a kérdés, hogy miért költsek a lakásomra, ha el akarom adni? Éppen azért!

Foto Csondor Ágnes

A lakás, ahogyan élünk benne, az esetek nagy részében nem a legjobb arcát mutatja. Az otthonunk mi magunk vagyunk, így nehéz elvonatkoztatni a saját igényeinktől, szokásainktól és ízlésünktől. A vevő az álmai otthonát keresi, és nem egy lakott, használt és elhasznált lakást szeretne magának. A vevők többsége nem szeretne macerát, vagyis nem szeretne egy feladatlistát a lakásvásárláskor: mondhatjuk, hogy már csak ki kell festeni, ki kell cserélni a laminált padlót vagy a csapot. Ezek azok a feladatok, amiket ha elvégzünk a vevő helyett, máris kiemelkedünk a piaci kínálatból, s így a vevőknek nem lesz semmi kifogásolnivalójuk, ami miatt alkudhatnak, sőt egy olyan üres vásznat teremtünk meg számukra a Home Staging segítségével, amire olyan képet festhetnek maguknak, amilyet csak szeretnének, így álmaik otthonát és életét képzelhetik oda. Erre azért van szükség, mert 100 emberből csak 4 látja a terekben a lehetőséget, a többi 96-nak meg kell mutatni!

Foto Jurassza Zsófia
Foto Jurassza Zsófia

Azon túl, hogy az alkunak nem lesz alapja, az elvégzett tennivalók miatt a piacképes lakás olyan plusz felárat is generál, ami miatt a felkészített lakások a szokásos piaci ár felett kelnek el, általában 10-30%-kal. Ha pl. ráfordítunk 500 ezer Ft-ot a lakásra, akkor a szokásos piaci ár felett eladhatjuk 2-3 millió Ft-tal többért, és nem kell azon aggódnunk, hogy a kínálati árból a hiányosságok miatt lealkudnak, akár 10-15%-ot. Vagyis megnyerjük az alku mértékét, és a plusz hozamot, akár 5 millió Ft nyereséget is elkönyvelhetünk.

Foto Jurassza Zsófia

Ám nemcsak üzletileg éri meg ez a ráfordítás, hanem tudnunk kell, hogy egy felkészített lakás vásárlóközönsége sokkal igényesebb, hisz az általunk kínált lakás az adott ingatlanpiaci szegmens prémium lakásává válik a felkészítés eredményeképpen és a megfelelő marketing anyag által is kiemelkedik a kínálatból. Rövidebb idő alatt, igényes vevőkörnek bemutatva egy sokkal kellemesebb folyamat lesz a lakáseladás, mintha a kekeckedő, mindenben a hibát kereső, alacsonyabb minőséget és árat megcélzó nyerészkedő emberekkel kellene üzletet kötnünk. A döntés csak rajtunk áll, a módszer alkalmazása nem lehet kérdés!

Hogyan látod a Home Staging jelenlegi helyzetét Magyarországon?

A Home Staging rohamos tempóban terjed és hamarosan elérjük azt a kritikus tömeget, amikortól teljesen önálló lábra áll és a terjedése megállíthatatlan lesz. Reményeim szerint, egyre többen fogják úgy gondolni, hogy felkészítés nélkül nem szeretnének a piacra lépni, mert tisztában lesznek azzal, hogy ez micsoda versenyhátrányt jelent számukra az ingatlanjuk eladásakor.

Foto Jurassza Zsófia
Foto Jurassza Zsófia

Míg korábban elvétve találkozhattunk tudatosan felkészített lakásokkal és ingatlanhirdetésekkel a portálokon, addig mostanra a több száz aktív tanítványom tevékenykedésének köszönhetően, nagyságrendileg ezer ingatlan kerül a piacra évente az MSP Home Staging szemléletét alkalmazva. Ami az éves eladási számokat illeti ez csekély hányada az ingatlanpiacnak, mégis a tendencia rohamos növekedést mutat, így az éves szintű duplázódás abszolút reális jövőkép lehet.

Foto Jurassza Zsófia

Az interjú folytatása hamarosan… A következő részben megtudhatjátok, hogy a közeljövőben milyen kihívásokkal kell szembenéznie a szektornak és hogy miképpen működik egy Home Staging felkészítés?

weblap: MSP Home Staging

Jelentkezés Home Staging tanfolyamra.

MSP Home Staging Facebook oldala.

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-12-07
Calvin Harris DJ luxusotthona 2 milliárd forintért
Los Angeles...luxus...Calvin Harris otthona közelről 3D-ben! Járjuk be együtt virtuálisan.
2020-07-06
Keresed álmaid otthonát? Használd ki az az időt és készíts kívánságlistát.
Ha azt tervezted, hogy elköltözöl a vírus előtt és még mindig keresed álmaid otthonát akkor most érdemes egy kis időt szánni arra, hogy felmérd saját igényeidet. Mi az ami tetszik a mostani lakásodban és mi az ami nem.
2021-01-07
Hálószoba lakberendezési ötlet - extra széles ágytámla
Lebegő éjjeliszekrény? Háttérvilágítás? Extra széles ágytámla? Ezek mindegyike megtalálható ebben a koncepcióban.

Kapcsolódó cikkek

2021-04-01
A világ 5 legjobb belsőépítésze
Mai napon bemutatunk pár nemzetközileg elismert belsőépítészt, akik a szakma csúcsát képviselik.
2021-03-25
Ingatlan eladás folyamata lépésről lépésre
A lakáseladás folyamata nem pusztán 3 könnyű lépés. Könnyű elveszni benne. Ebben próbálunk segíteni.
2021-03-24
12 példa korlát nélküli lépcsőkre
A lépcsők meghatározó elemei a többszintes házaknak. Te melyiket választanád az otthonodba? Lakberendezési tippek.
2021-03-18
Térelválasztó fekete keretes üvegfal
Mutatunk egy új térelválasztó megoldást.
2021-03-09
Kovácsoltvas termékek -interjú egy igazi kováccsal
Kovácsoltvas. Mindenki hallott már róla. Hol tart ma a kovácsok helyzete Magyarországon? Milyen technikai úítások voltak az elmúlt időszakban? Nézzünk körbe eme nagyszerű mesterség háza táján!
2021-03-08
Epoxi gyanta hangulatvilágítás megoldások
Budapestre is lassan bekúszni látszanak az epoxi gyantával készült bútorok és lakberendezési tárgyak. Lássuk milyen hangulatvilágítás megoldást hozott el Szabó László művész.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.