MSP-Home-Staging

Home Staging Magyarországon - 1. rész

Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.

Az interjú második része itt olvasható.

Az ingatlanmarketing mellett a Home Staging is egy új irányvonalat képvisel Magyarországon. Az alábbiakban az egyik legelismertebb hazai szakértővel olvashattok egy interjút.

Dr. Somogyi Patrícia vagyok, a Home Staging hazai meghonosítójaként ismernek. Célom, hogy Magyarországon elterjedjen az MSP Home Staging személete, s ezáltal minőségi lakások és ingatlanhirdetések piacává változzon a hazai ingatlanpiac.

Az elmúlt 10 évben megalkottam az MSP Home Staging komplex módszertanát és egy 4 szintes oktatási rendszert hoztam létre, csúcsán az MSP Home Staging Akadémiával. A képzéseinken eddig több, mint 1500-an vettek részt, akiknek a segítségével ez a küldetés beteljesedhet. Nevemhez fűződik több 100 lakás minőségibbé válása és több 100 millió Ft nyereség elérése.

Foto Csondor Ágnes

Csapatommal Home Staging tanácsadást is vállalunk, valamint a vadonatúj vagy teljesen felújított lakással rendelkező ingatlanbefektetőknek kínálunk előre összeállított bútorcsomagokat megvásárlásra vagy bérlésre (az eladáshoz), illetve kulcsrakész Home Staging projektmenedzsmentet is kínálunk számukra.

Mi az a Home Staging?

A Home Staging az ingatlanok eladásra való felkészítését jelenti, aminek eredményeképpen a felkészített lakások a lehető leggyorsabban, ráadásul milliókkal többért kelnek el. A cél, hogy a vevők számára megmutassuk az ingatlan legjobb arcát és a benne rejlő lehetőségeket, hogy álmaik otthonát megpillanthassák, beleképzelve saját vágyott életüket.

Foto Csondor Ágnes

Mikor és miért kezdtél el Home Staging-gel foglalkozni?

2011-ben a gazdasági világválság kellős közepén szerettük volna eladni a lakásunkat, a legtöbbet kihozva az eladásból. Elkezdtem ingatlanértékesítési módszerek után kutatni, és rátaláltam a Home Stagingre, amely a ’70-es évek óta Amerikában működik. Elhatároztam, hogy ezt a módszert fogom alkalmazni. Ám az eredmény engem is nagyon meglepett, az érdeklődők sorra adták egymásnak a kilincset és a meghirdetés után 48 órán belül a foglaló az asztalunkon volt, ráadásul 10 millió Ft-tal többet kaptunk érte, mint amennyit összesen a lakásra fordítottunk. Döbbenten álltam a siker előtt, és sokan kételkedtek a módszer eredményességében, azt mondták, hogy csak szerencsém volt.

Ám vásároltam egy újabb lakást és a forgatókönyv megismétlődött. Ettől kezdve a barátok, ismerősök hinni kezdtek bennem és a módszer működőképességében, így segítséget kértek, hogy a piacra beszorult ingatlanjaikat mielőbb el tudják adni. Válság ide vagy oda, a módszer nagyon szépen hozta a sikereket, s így egyre inkább elterjedt, először szűkebb, majd tágabb környezetemben. Míg nem eljött az idő, hogy egyre többen kerestek meg azzal, hogy megtanítanám-e nekik a módszert? 2015 februárjában tartottam az első MSP Home Staging workshopot. Ma már 12 féle kurzus elérhető a Home Staging, ingatlanbefektetés, -felújítás és -értékesítés témák mélységeit feltárva. A több hónapig tartó MSP Home Staging Akadémián pedig professzionális ingatlanbefektetőket és Home Staging szakértőket képzek.

Foto Csondor Ágnes

Milyenek voltak a kezdetek? Milyen nehézségekkel kellett megküzdened?

Mivel a mai napig sokan csodálkozva vagy szkeptikusan tekintenek a Home Stagingre, az szemléletterjesztés és az edukálás a legfőbb feladatom. A legtöbb ember fejében motoszkál az a kérdés, hogy miért költsek a lakásomra, ha el akarom adni? Éppen azért!

Foto Csondor Ágnes

A lakás, ahogyan élünk benne, az esetek nagy részében nem a legjobb arcát mutatja. Az otthonunk mi magunk vagyunk, így nehéz elvonatkoztatni a saját igényeinktől, szokásainktól és ízlésünktől. A vevő az álmai otthonát keresi, és nem egy lakott, használt és elhasznált lakást szeretne magának. A vevők többsége nem szeretne macerát, vagyis nem szeretne egy feladatlistát a lakásvásárláskor: mondhatjuk, hogy már csak ki kell festeni, ki kell cserélni a laminált padlót vagy a csapot. Ezek azok a feladatok, amiket ha elvégzünk a vevő helyett, máris kiemelkedünk a piaci kínálatból, s így a vevőknek nem lesz semmi kifogásolnivalójuk, ami miatt alkudhatnak, sőt egy olyan üres vásznat teremtünk meg számukra a Home Staging segítségével, amire olyan képet festhetnek maguknak, amilyet csak szeretnének, így álmaik otthonát és életét képzelhetik oda. Erre azért van szükség, mert 100 emberből csak 4 látja a terekben a lehetőséget, a többi 96-nak meg kell mutatni!

Foto Jurassza Zsófia
Foto Jurassza Zsófia

Azon túl, hogy az alkunak nem lesz alapja, az elvégzett tennivalók miatt a piacképes lakás olyan plusz felárat is generál, ami miatt a felkészített lakások a szokásos piaci ár felett kelnek el, általában 10-30%-kal. Ha pl. ráfordítunk 500 ezer Ft-ot a lakásra, akkor a szokásos piaci ár felett eladhatjuk 2-3 millió Ft-tal többért, és nem kell azon aggódnunk, hogy a kínálati árból a hiányosságok miatt lealkudnak, akár 10-15%-ot. Vagyis megnyerjük az alku mértékét, és a plusz hozamot, akár 5 millió Ft nyereséget is elkönyvelhetünk.

Foto Jurassza Zsófia

Ám nemcsak üzletileg éri meg ez a ráfordítás, hanem tudnunk kell, hogy egy felkészített lakás vásárlóközönsége sokkal igényesebb, hisz az általunk kínált lakás az adott ingatlanpiaci szegmens prémium lakásává válik a felkészítés eredményeképpen és a megfelelő marketing anyag által is kiemelkedik a kínálatból. Rövidebb idő alatt, igényes vevőkörnek bemutatva egy sokkal kellemesebb folyamat lesz a lakáseladás, mintha a kekeckedő, mindenben a hibát kereső, alacsonyabb minőséget és árat megcélzó nyerészkedő emberekkel kellene üzletet kötnünk. A döntés csak rajtunk áll, a módszer alkalmazása nem lehet kérdés!

Hogyan látod a Home Staging jelenlegi helyzetét Magyarországon?

A Home Staging rohamos tempóban terjed és hamarosan elérjük azt a kritikus tömeget, amikortól teljesen önálló lábra áll és a terjedése megállíthatatlan lesz. Reményeim szerint, egyre többen fogják úgy gondolni, hogy felkészítés nélkül nem szeretnének a piacra lépni, mert tisztában lesznek azzal, hogy ez micsoda versenyhátrányt jelent számukra az ingatlanjuk eladásakor.

Foto Jurassza Zsófia
Foto Jurassza Zsófia

Míg korábban elvétve találkozhattunk tudatosan felkészített lakásokkal és ingatlanhirdetésekkel a portálokon, addig mostanra a több száz aktív tanítványom tevékenykedésének köszönhetően, nagyságrendileg ezer ingatlan kerül a piacra évente az MSP Home Staging szemléletét alkalmazva. Ami az éves eladási számokat illeti ez csekély hányada az ingatlanpiacnak, mégis a tendencia rohamos növekedést mutat, így az éves szintű duplázódás abszolút reális jövőkép lehet.

Foto Jurassza Zsófia

Az interjú folytatása hamarosan… A következő részben megtudhatjátok, hogy a közeljövőben milyen kihívásokkal kell szembenéznie a szektornak és hogy miképpen működik egy Home Staging felkészítés?

weblap: MSP Home Staging

Jelentkezés Home Staging tanfolyamra.

MSP Home Staging Facebook oldala.

A 3D virtuális túrák szolgáltatója az Upciti.hu

3D virtuális túra, ingatlan bejárás, 3D ingatlan, Ingatlanmarketing, 3D fotózás, Ingatlan séta, 3D modell

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-11-18
Mikor és hova telepítsük a szénmonoxid érzékelőket
Mikor érdemes szénmonoxid (CO) detektorokat szerezni az otthonodba? Szükség van rájuk mindenhol? Milyen készülékek okozhatnak szénmonoxid mérgezést?
2020-10-29
3D Ingatlan Érdekességek 3. rész - Szállodák
Mai napon bemutatunk pár luxusszállodát a világ különböző pontjairól. Fedezd fel a világot a nappalid kényelméből! 3. rész
2020-12-21
5.5 milliárd forintos luxusbirtok Malibu mellett
A rapperek élete nem csak játék és mese... vagy mégis? Itt minden az otthon lakójáért van.

Kapcsolódó cikkek

2022-02-10
Hogyan rendezzük be otthonunkat és ne menjünk csődbe
Hogyan spórolhatsz? Most megtudhatod! Tippek és trükkök.
2021-09-16
Nagy ötletek kis konyhákhoz
Mit tegyünk ha kis helyünk van a konyhában? Adunk 5 tippet.
2021-09-07
Miért bútorozottan fotózzunk be egy eladó ingatlant? - Tippek a DODO-tól
Lássuk miért éri meg bútorozottan hirdetni az eladó ingatlanod. A DODO - designban otthon most ebben lesz segítségedre-
2021-08-30
5 tipp a jobb otthoni irodai világításhoz
Milyen módszerekkel javíthatunk az otthoni munkavgzésen? Mekkora szerepe van a világításnak ebben?
2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.