vinyl padló

Hogyan fektessünk le vinyl padlót

Hogyan kezdjünk bele a vinyl padló lerakásába? Milyen eszközökre lesz szükségünk? Most kiderül!
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

A vinyl az egyik legtartósabb padlóburkoló anyag, amelyet otthonunkban használhatunk. Ideális burkolat a konyhákhoz és a fürdőszobákhoz, mivel a vinyl lemez burkolatok csaknem 100% -ban vízállóak. Sokan ódzkodnak  a vinyl padlótól, mert úgy gondolják, hogy túl nehéz lerakni. Bár ebben van némi igazság, egy akadály sem legyőzhetetlen, ha ismerjük a megoldásokat.

Laza rétegű vinyl padló lerakása

A laza fektetés olyan módszer, amelynél többnyire elkerülhető a ragasztók használata a padló aljzathoz való illesztéshez és a padló szabadon mozoghat. A lemezek súlya és az aljzathoz való súrlódás segít megtartani a stabilitást. Ez a módszer 100 négyzetméteres vagy annál kisebb területeken működik a legjobban. A fürdőszobák és a kis konyhák például ideális helyek a laza fektetésű vinyl használatához.

Tippek a vinyl padló lerakásához

Vásároljunk körülbelül 5–10 százalékkal többet a ideális mennyiségnél, mivel számolnunk kell a várható selejttel. Távolítsuk el a lehető legtöbb akadályt: fűtőnyílásokat, hordozható polcokat, sőt a WC-t és a szekrényt is. Ezeknek a tárgyaknak a eltávolítása bár többletmunka, jelentősen megkönnyíti a lerakást.

Amire szükség lesz

Felszerelés / Eszközök:

  • Vakolókanál
  • Gittelő kés
  • Rezgő Multifunkciós szerszámgép
  • Kézi csavarhúzó
  • Fúró
  • Svájci bicska
  • Mérőszalag

Anyagok:

  • Vinyl padló
  • Előkevert padló ragasztó és szintetikus keverék
  • Kétoldalas ragasztószalag

Instrukciók

Készüljünk megfelelően elő! Vigyük a padlólemezeket a munkaterületre vagy annak közelében már munkálatok megkezdése előtt legalább egy nappal. Tartsuk a hőmérsékletet 20-25 fokon, hogy a vinyl könnyebben hajlítható és lapítható legyen.

Távolítsa el az akadályokat

Távolítsunk el minden padlólapot és díszlécet. Ha van küszöb, szedjük le őket kézi csavarhúzóval vagy vezeték nélküli fúróval. Fürdőszobák esetén távolítsuk el a WC-t és a fürdőszoba szekrényt is.

Készítsük elő az aljzatot

Az aljzatnak tökéletesen vízszintesnek kell lennie, és nem lehetnek rajta hézagok vagy lyukat. A kisebb rések esetén  bevethetjük a kombinált előkevert padló ragasztót és a szintetikus keveréket, legfeljebb 2.5 cm vastagságig. A mélyebb repedéseknél viszont mindenképpen használjuk aljzatkiegyenlítőt. 

Padlólapok vágása

Kapcsoljunk ki a padlófűtést ha van. Vágjuk le a vinylt úgy, hogy az akkora legyen mint a szoba, plusz hagyjunk rá kb. 10 centimétert minden oldalról. Helyezzük le a darabot a helyiségbe, az extra 10 cm-t pedig hajlítsuk fel a falakra. Hagyjuk így kb 2 órán át pihenni a szobában, hogy hozzáigazodjon a szoba méretéhez. 

Tipp:

A helyiség melegen tartása elősegíti a padló rugalmasságát.

Vágjuk be a sarkokat

A padló a sarkokban mindig felgyűrődik, ami megnehezíti az oldalak levágását. A feszültség enyhítése érdekében érdemes merőleges vágásokat ejteni. A vágást mindig lentről felfelé kezdjük.

Méretre vágás

Vágjuk le a padlót ott, ahol a fal és az aljzat összeér. Vágjunk a lehető legprecízebben a sarkokhoz, hogy a saroklecek elrejtsék a vágásokat. Legyünk különösen óvatosak a WC pereménél. 

Ragasztószalagozás

Távolítsuk el a már méretre vágott  padlót, és tegyük félre. Ügyeljünk arra, hogy lapos maradjon. Helyezzünk kétoldalas ragasztószalag csíkokat néhány kulcsfontosságú területére: az ajtó mellé, a kád vagy a zuhany elé és a szekrény elé.

Fektessük le a padlót

Helyezzük vissza a padlólapot a  helyére. Győződjünk meg arról, hogy a padló nem hajlik vagy gyűrődik a ragasztócsíkok között. Ezután már nincs is más dolgunk, mint visszahelyezni a WC-t, szekrényeket, felrakni a díszleceket és küszöböt. Ugye nem is volt nagy ördöngösség? 

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-11-11
Év Színe 2021 győztese nem más mint...
Kíváncsi vagy mi lesz 2021-ben az Év Színe? Megmutatjuk.
2021-01-28
Előtte - utána - Új kék konyha kis lakáshoz
Hogyan alakították át ezt a kis konyhát, hogy kitűnjön a nappaliból?
2021-02-19
Négy dolog, amiért megéri napelemes rendszert telepíteni
Felmerülhet a kérdés, hogyan találok Békés megyében megbízható napelem kivitelezőt? Ebből a cikkből minden kiderül, amire szükséged van!

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-03-24
12 példa korlát nélküli lépcsőkre
A lépcsők meghatározó elemei a többszintes házaknak. Te melyiket választanád az otthonodba? Lakberendezési tippek.
2021-03-09
Kovácsoltvas termékek -interjú egy igazi kováccsal
Kovácsoltvas. Mindenki hallott már róla. Hol tart ma a kovácsok helyzete Magyarországon? Milyen technikai úítások voltak az elmúlt időszakban? Nézzünk körbe eme nagyszerű mesterség háza táján!
2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-02-19
Négy dolog, amiért megéri napelemes rendszert telepíteni
Felmerülhet a kérdés, hogyan találok Békés megyében megbízható napelem kivitelezőt? Ebből a cikkből minden kiderül, amire szükséged van!
2021-02-16
Beltéri páratartalom
Hogyan mérjük a beltéri páratartalom szintjét? Mi a teendő, ha a páratartalom szintje túl alacsony? Mi a teendő, ha a páratartalom túl magas?

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.