Gótikus építészet

Minden amit érdemes tudni a gótikus építészetről! Milyen stílusjegyeket hordoz magában?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

A hegyes boltívekről, támpillérekről és a nagy festett üvegablakokról ismert gótikus építészeti stílus a 12. század közepén született,  és egészen a 16. századig népszerű maradt. Gyakran templomok, székesegyházak és más hatalmas kőépületek jutnak eszünkbe a gótikával kapcsolatban, és nem is véletlenül. A gótikus vallási épületek igen elterjedtek a stílus bölcsőjének számító Franciaországban, valamint Európa és a világ többi részén is.

Minden gótikus szerkezet öt kulcselemmel rendelkezik: ólomüveg ablakok, hegyes boltívek, külső támpillérek , bordás boltozatok és részletgazdag díszítés. A gótika több mint négy évszázadon keresztül uralta az európai építészetet. Kiváncsi vagy a részletekre? Olvass tovább!

A gótikus építészet története

Mint korábban említettük, a gótikus építészet Franciaországból ered – ahol eredetileg “Opus Francigenum” -nak vagy “francia műnek” hívták. A 12. század közepétől a szerkezetépítés fejlődése lehetővé tette a francia építők számára, hogy a korábbiaknál nagyobb épületeket tervezhessenek. A gótikus építészet néhány kulcseleme – például a nagy, ólomüveg ablakok és boltozatos boltívek – hatalmas méretük és magasságuk ellenére is bőséges természetes fényt engedtek be a belső terekbe. 

Az idők során a stílus három fejlődési fázison ment keresztül. Az 1250 és 1300 között tartó korai gótikus évekeben leginkább a monumentális épületeké volt a főszerep. A legjobban talán a franciaországi Chartres-székesegyház fémjelzi az akkor uralkodó szemléletet. A következő időszakot az úgynevezett Rayonnant stílus határozta meg, ahol már nem az épületek mérete, hanem a részletgazdag, a már-már túlzó díszítés volt a legfontosabb. A késő gótikus évek pedig a 15. és 16. század között tartottak. Ez idő alatt mind a magas boltozatok és boltívek, mind pedig a díszítettség meghatározó elemek voltak. Noha a gótikus építészetnek sok római kori jellemzője is van, a korabeli építők felhagytak a rómaiak által kedvelt vastag, szilárd falakkal. Miért? A rendkívül magas szerkezetek megépítéséhez a falaknak vékonyabbaknak és kisebb súlyúaknak kellett lenniük.

A gótikus építészet elengedhetetlen elemei

Ólomüveg ablakok

Az egyházi épületekben gyakran látni ma is festett üvegablakokat, de ezek a gótikus templomokban és katedrálisokban kötelező elemnek számítottak. Az ablakok általában nagyon magasak, íveltek vagy oválisak, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be a belső terekbe. A gótikus ólomüveg ablakokban gyakran örökítettek meg bibliai jeleneteket is.

Hegyes boltívek

A gótikus építészek a kerek, római stílusú boltívek helyett magas, vékony, hegyes boltozatokat terveztek. Az iszlám építészeti álltal ihletett, hegyes boltívek kiemelték a mennyezet magasságát, és szimbolikusan is az ég felé mutattak.

Bordás boltozatok

A gótikus építészek a magas ablakokkal rendelkező, óriási szerkezetek építéséhez bordázott boltozatokat, vagy egymással párhuzamosan elhelyezett, íves boltozatokat kezdtek használni a lekerekített tető megtámasztására. A hagyományos boltozatos gerendák helyett ezek az egymást keresztező boltozatok nemcsak esztétikusabbak voltak, de nagyobb stabilitást is nyújtottak az épületeknek.

Díszítő elemek

A gótikus építészetet rendkívül részletgazdag külső díszítés jellemzi. Gyönyörű oszlopok, díszlecek, szobrok, csúcsok, tornyok és vízköpők gyakran megtalálhatók a gótikus építészetben.

Hol találhatóak a gótikus építészet remekei?

Otthonokat ritkán építenek gótikus stílusban, de a világ néhány nagyobb városába tett látogatás alkalmával sok lehetőségünk lesz megcsodálni a stílus leghíresebb épületeit. Íme néhány példa:

Mátyás-templom, Budapest

Westminster apátság, London 

Notre-Dame-székesegyház, Párizs

Duomo di Milano, Milánó, Olaszország

Barcelona katedrális, Barcelona

Szent István-székesegyház, Bécs

Szent Patrick-székesegyház, New York

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-05-27
Egyedül adom el az ingatlanomat, méghozzá érintésmentesen, 3D bejárással
A jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzet előrébb hozta a virtuális ingatlan bejárás technológia felfutását. Ez a technológia most igazán felértékelődik mind az ingatlan eladók, mind a vevők oldalán.
2020-07-27
Új megközelítés az ingatlanértékesítésben – A Harmadik Út. (3. Rész)
Ingatlan staging és árstratégia. Ezekről lesz szó cikksorozatunk harmadik részében. Mért fontos az ingatlanmarketing?
2020-08-19
Virtuális séta a hírességek otthonaiban 1. rész
Nézd meg hol élnek a sztárok! Mai részünkben Eddie Murphy, Kendall Jenner és Ty Burrell otthonába leshetsz be 3D-ben.

Kapcsolódó cikkek

2021-01-21
A zenebolt diadalmas visszatérése
Hogyan használja a 3D technológiát a lemezbolt? Mivel vonzza be a látogatókat? Nézz szét! 3D ingatlan cikksorozat következő része.
2021-01-08
Fenntartható építészet
Milyen fontos szempontokat kell figyelembe venniük az építészeknek? Hogyan lehet a fenntarthatóságot előtérbe helyezni.
2021-01-05
A Saint-Léger Múzeum 3D-ben
Mai napon újból egy virtuális 3D bemutatót hoztunk el nektek a múzeumrajongók legnagyobb örömére. Tegyünk egy sétát a Saint-Léger Múzeumban.
2021-01-01
A zenei legendák otthona
Jimi Hendrix és George Frederic Handel is az otthonának hívta ezt Brook Street-en található házat Londonban. Nézz körül az ingatlanban 3D-ben!
2020-12-31
Ingatlanpiaci trendek: a 3D szerepe egyre erősödik 2.rész
Miért fontos az ingatlant eladáskor 3D-ben is bemutatni? Erre mutatjuk meg a választ statisztikával.
2020-12-29
Ingatlanpiaci trendek: a 3D szerepe egyre erősödik 1.rész
Miért fontos az ingatlant eladáskor 3D-ben is bemutatni? Erre mutatjuk meg a választ.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.