Gótikus építészet

Minden amit érdemes tudni a gótikus építészetről! Milyen stílusjegyeket hordoz magában?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

A hegyes boltívekről, támpillérekről és a nagy festett üvegablakokról ismert gótikus építészeti stílus a 12. század közepén született,  és egészen a 16. századig népszerű maradt. Gyakran templomok, székesegyházak és más hatalmas kőépületek jutnak eszünkbe a gótikával kapcsolatban, és nem is véletlenül. A gótikus vallási épületek igen elterjedtek a stílus bölcsőjének számító Franciaországban, valamint Európa és a világ többi részén is.

Minden gótikus szerkezet öt kulcselemmel rendelkezik: ólomüveg ablakok, hegyes boltívek, külső támpillérek , bordás boltozatok és részletgazdag díszítés. A gótika több mint négy évszázadon keresztül uralta az európai építészetet. Kiváncsi vagy a részletekre? Olvass tovább!

A gótikus építészet története

Mint korábban említettük, a gótikus építészet Franciaországból ered – ahol eredetileg “Opus Francigenum” -nak vagy “francia műnek” hívták. A 12. század közepétől a szerkezetépítés fejlődése lehetővé tette a francia építők számára, hogy a korábbiaknál nagyobb épületeket tervezhessenek. A gótikus építészet néhány kulcseleme – például a nagy, ólomüveg ablakok és boltozatos boltívek – hatalmas méretük és magasságuk ellenére is bőséges természetes fényt engedtek be a belső terekbe. 

Az idők során a stílus három fejlődési fázison ment keresztül. Az 1250 és 1300 között tartó korai gótikus évekeben leginkább a monumentális épületeké volt a főszerep. A legjobban talán a franciaországi Chartres-székesegyház fémjelzi az akkor uralkodó szemléletet. A következő időszakot az úgynevezett Rayonnant stílus határozta meg, ahol már nem az épületek mérete, hanem a részletgazdag, a már-már túlzó díszítés volt a legfontosabb. A késő gótikus évek pedig a 15. és 16. század között tartottak. Ez idő alatt mind a magas boltozatok és boltívek, mind pedig a díszítettség meghatározó elemek voltak. Noha a gótikus építészetnek sok római kori jellemzője is van, a korabeli építők felhagytak a rómaiak által kedvelt vastag, szilárd falakkal. Miért? A rendkívül magas szerkezetek megépítéséhez a falaknak vékonyabbaknak és kisebb súlyúaknak kellett lenniük.

A gótikus építészet elengedhetetlen elemei

Ólomüveg ablakok

Az egyházi épületekben gyakran látni ma is festett üvegablakokat, de ezek a gótikus templomokban és katedrálisokban kötelező elemnek számítottak. Az ablakok általában nagyon magasak, íveltek vagy oválisak, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be a belső terekbe. A gótikus ólomüveg ablakokban gyakran örökítettek meg bibliai jeleneteket is.

Hegyes boltívek

A gótikus építészek a kerek, római stílusú boltívek helyett magas, vékony, hegyes boltozatokat terveztek. Az iszlám építészeti álltal ihletett, hegyes boltívek kiemelték a mennyezet magasságát, és szimbolikusan is az ég felé mutattak.

Bordás boltozatok

A gótikus építészek a magas ablakokkal rendelkező, óriási szerkezetek építéséhez bordázott boltozatokat, vagy egymással párhuzamosan elhelyezett, íves boltozatokat kezdtek használni a lekerekített tető megtámasztására. A hagyományos boltozatos gerendák helyett ezek az egymást keresztező boltozatok nemcsak esztétikusabbak voltak, de nagyobb stabilitást is nyújtottak az épületeknek.

Díszítő elemek

A gótikus építészetet rendkívül részletgazdag külső díszítés jellemzi. Gyönyörű oszlopok, díszlecek, szobrok, csúcsok, tornyok és vízköpők gyakran megtalálhatók a gótikus építészetben.

Hol találhatóak a gótikus építészet remekei?

Otthonokat ritkán építenek gótikus stílusban, de a világ néhány nagyobb városába tett látogatás alkalmával sok lehetőségünk lesz megcsodálni a stílus leghíresebb épületeit. Íme néhány példa:

Mátyás-templom, Budapest

Westminster apátság, London 

Notre-Dame-székesegyház, Párizs

Duomo di Milano, Milánó, Olaszország

Barcelona katedrális, Barcelona

Szent István-székesegyház, Bécs

Szent Patrick-székesegyház, New York

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-09-02
Miért jó ha éttermedet vagy rendezvényközpontodat 3D-ben is bemutatod?
10 pontban arról miért fontos a 3D jelenlét. Hogyan tudod kihasználni?
2020-05-27
Egyedül adom el az ingatlanomat, méghozzá érintésmentesen, 3D bejárással
A jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzet előrébb hozta a virtuális ingatlan bejárás technológia felfutását. Ez a technológia most igazán felértékelődik mind az ingatlan eladók, mind a vevők oldalán.
2020-08-03
Hogyan szerezz új vevőket a 3D modellel
Az 3D ingatlan és ingatlanmarketing mellett megjelent az kizárólag üzleteknek szóló csomagunk. Erről írt Milán a Minneren.

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-03-25
Ingatlan eladás folyamata lépésről lépésre
A lakáseladás folyamata nem pusztán 3 könnyű lépés. Könnyű elveszni benne. Ebben próbálunk segíteni.
2021-03-09
Kovácsoltvas termékek -interjú egy igazi kováccsal
Kovácsoltvas. Mindenki hallott már róla. Hol tart ma a kovácsok helyzete Magyarországon? Milyen technikai úítások voltak az elmúlt időszakban? Nézzünk körbe eme nagyszerű mesterség háza táján!
2021-02-25
3D virtuális autókereskedések - 3D bejárás
3D ingatlan cikksorozatunk ezen részében autókereskedésekbe látogatunk el a kanapéd kényelméből. Járd körbe a világot és ismerj meg új dolgokat a 3D ingatlan cikksorozatunkból.
2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-02-19
Négy dolog, amiért megéri napelemes rendszert telepíteni
Felmerülhet a kérdés, hogyan találok Békés megyében megbízható napelem kivitelezőt? Ebből a cikkből minden kiderül, amire szükséged van!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.