Festés az évszakokhoz igazítva

Milyen festés projekteket indítsunk évszakok szerint. Mit szabad és mit nem.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

Ha az otthonunk festéséről van szó akkor az első dolog a tervezés. Akár új megjelenést szeretnénk kölcsönözni az otthonunknak, akár különböző felületek megóvásáról van szó, amivel mindenképpen számolnunk kell az az időráfordítás ha minőségi festést szeretnénk a pénzünkért cserébe.

Hogyan tervezzük meg a festést évszakonként

Akár saját magad szeretnél festeni, vagy szakembert fogadsz, fontos figyelembe venni az évszakot és az időjárási viszonyokat. A tökéletes kinti hőmérséklet a festés során rövidebb száradási időt biztosít és minimalizálja a repedés vagy elszíneződés kockázatát.

Festés nyáron

A kinti festéshez a legjobb hőmérséklet 20 és 26 fok között van. Közvetlen napfénynek kitéve a festék minősége romolhat, illetve a nagyon magas hőmérséklet nem megfelelő tapadást vagy repedést, egyenetlen textúrát okozhat.

Tervezd meg a munkát és vedd figyelembe, hogy a fizikai megterhelés és a magas hőmérséklet hőgutához vezethet. Gondoskodj a megfelelő folyadék bevitelről és ha lehet, akkor inkább kora reggel vagy délután fess odakint. Szintén figyelj az oldószerek és a gyúlékony anyagok kezelésére. Mindig olvasd el a gyártó instrukcióit. 

Mit fessünk nyáron?

Bármit. Tökéletes szezon a kinti és benti munkálatok elvégzésére. Figyeljük a az időjárást és kerüljük a nagyon forró nyári napokat, valamint az esőt.

Festés ősszel

Ez egy kiváló szezon, hogy felkészüljünk a télre és befejezzük a kinti munkálatokat. Különösen alkalmas beltéri festésre, hiszen kinyithatod az ablakokat és a huzat miatt a festék gyorsabban fog száradni, valamint a festék illattól is hamarabb megszabadulhatsz.

Több oka van annak, hogy miért nem szabad ősszel kint festeni. Az egyik, hogy az alacsony hőmérséklet befolyásolhatja a száradási és kötési folyamatot, ezáltal repedések jelenhetnek meg a felületen. A másik, a kiszámíthatatlan időjárás miatt ha hirtelen esni kezd, az egész addigi munkád kárba vész. Ha mégis kint festenél, válassz inkább kisebb munkákat mint például az ajtók vagy ablakok festése.

Mit fessünk ősszel?

Fókuszáljunk a belső munkálatokra és adjunk új színt a nappalinak vagy hálószobáknak. Ha van fa bútor az otthonban, akkor az alapozás után újból festhetjük. A fémből készült tárgyakat pedig spray festékkel kezelhetjük.

Festés télen

A téli fagy nem kedvez a festéknek. A nagyobb dolgokba semmiképpen ne kezdjünk bele, azonban a beltéri ajtókat vagy kisebb bútorok felújítását megtehetjük büntetlenül. Bármilyen nehéz is, ezt az időszakot ki kell várni, hiszen a festék nem fog száradni és nem tudunk megfelelően szellőztetni. Ráadásul a ha latex festéket használunk akkor a benne lévő víz valószínüleg megfagy.

Festés tavasszal

Tavasszal, mikor a az időjárás enyhe, végre újult erővel vethetjük bele magunkat a festési munkálatokba. Mielőtt azonban belevágnánk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a hőmérséklet 15 fok felett van és esni sem fog. Gyakorlatilag belekezdhetünk mindenbe, legyen szó kültéri vagy beltéri festésről. Olvassuk el a tájékoztatót a festék hátoldalán, hiszen léteznek olyan festékek, melyeknek hosszabb száradási ideje van és a munkát még korán reggel el kell végezni, hogy a hűvös éjszakára már megszáradjon. Fontos szintén, hogy eső után várjuk meg míg a felület teljesen megszárad, semmiképpen ne fessünk nedves falakat, kerítéseket.

A legideálisabb külső hőmérsékletű napok kiválasztása a festéshez kulcsfontosságú.  

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-11-07
Hogyan készül a tölgyfa bútor? Videó
Érdekel hogyan készülnek a tölgyfa bútorok? Ebből a videóból megtudhatod.
2020-07-06
Keresed álmaid otthonát? Használd ki az az időt és készíts kívánságlistát.
Ha azt tervezted, hogy elköltözöl a vírus előtt és még mindig keresed álmaid otthonát akkor most érdemes egy kis időt szánni arra, hogy felmérd saját igényeidet. Mi az ami tetszik a mostani lakásodban és mi az ami nem.
2020-11-01
Felejtsd el az edzőtermet és égesd a kalóriákat az otthonod csinosításával!
Most kiderül mely barkácsmunkák égetik a legtöbb kalóriát.

Kapcsolódó cikkek

2021-01-08
Fenntartható építészet
Milyen fontos szempontokat kell figyelembe venniük az építészeknek? Hogyan lehet a fenntarthatóságot előtérbe helyezni.
2020-12-05
Hogyan fektessünk le vinyl padlót
Hogyan kezdjünk bele a vinyl padló lerakásába? Milyen eszközökre lesz szükségünk? Most kiderül!
2020-11-26
12 alapvető szerszám ami nélkülözhetetlen az otthonodban
Milyen szerszámokat vásároljunk otthonra ha szeretünk barkácsolni? Most megtudhatod!
2020-11-18
Mikor és hova telepítsük a szénmonoxid érzékelőket
Mikor érdemes szénmonoxid (CO) detektorokat szerezni az otthonodba? Szükség van rájuk mindenhol? Milyen készülékek okozhatnak szénmonoxid mérgezést?
2020-11-17
A legkedveltebb nappaliban használt szín amely népszerűbb mint valaha
Milyen színeket érdemes választani a nappaliba, ha inkább a kiegészítőkre helyeznénk a hangsúlyt.
2020-11-16
Fatüzelésű kályha beszerelése - lépésről lépésre
Hogyan alakítsuk ki a fatüzelésű kályhát? Milyen lépések nélkülözhetetlenek a beszereléskor.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.