fatüzelésű kandalló

Fatüzelésű kályha beszerelése - lépésről lépésre

Hogyan alakítsuk ki a fatüzelésű kályhát? Milyen lépések nélkülözhetetlenek a beszereléskor.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

A következő cikkben végigvesszük a legfontosabb lépéseket, amelyek szükségesek a fatüzelésű kályhák biztonságos használatához.  

A nyílás előkészítése

Ha már van egy régi kandalló a házban, ha nincs, alaposan meg kell tervezni a kandallónyílás előkészítését. Érdemes olyan szakembert választani, aki képes elvégezni a szükséges építési munkákat is – kinyitni a kéménymellet egy nagyobb nyílás létrehozásához, elhelyezni az áthidalókat vagy például elhelyezni egy új kandallókövet.

Építési és környezetvédelmi rendelkezések 

Hacsak nem új kémény építését tervezed, nincs szükség tervezési engedélyre a fatüzelésű kályha felszereléséhez, de meg kell győződni arról, hogy a telepítés megfelel-e az építési előírásoknak.

2022-től hatályba lép az új, egész Európára kiterjedő törvény, amelynek célja a károsanyag kibocsátás csökkentése és a levegő minőségének javítása. A jövőbeli szabályozási keretekkel kapcsolatos bizonytalanság ellenére ésszerű olyan új kályhát választani, amely megfelel a 2022-es szabályozásnak.

A szükséges teljesítmény meghatározása

A kályhák sokféle méretben és teljesítményben kaphatók, ezért fontos olyan hőteljesítményűt választani, amely megfelel a térnek ahol használni fogjuk. Az Arada cég olyan hasznos útmutatót állított össze, melynek segítségével könnyen kiszámíthatjuk a fűtési igényünket.  Ehhez semmi mást nem kell tennünk mint megmérni a tér szélességét, hosszát és magasságát méterben, ezt összeszorozni, majd a kapott eredményt  elosztani 14-gyel.

Nézzünk egy példát: a nappalink mérete:  3,2 m széles, 7 m hosszú és 2,4 m magas. Ennek megfelelően az alábbi számítást kell elvégeznünk: 

3,2 x 7 x 2,4 / 14= 3.84 KW

Ez 3,84 kw fűtési követelményt jelentett számunkra, így egy 5 kW-os tűzhely bőven megfelelő lehet számunkra. Ha a kályhát egy nagy, nyitott terű helyiségben, vagy egy kivételesen nagy belmagasságú épületben fogjuk elhelyezni, akkor érdemes lehet egy nagyobb teljesítményű modellt választani.

A tervezés

Számos szabályozás vonatkozik a kandalló felépítésére és arra, hogy a kályha milyen messze lehet a faltól, vagy bármilyen éghető anyagtól. Ez hatással lehet a kandalló kialakítására, így ha olyan anyagokat vásárolsz mint például a csempe vagy az új kandallókő, érdemes először ellenőrizni a távolsági előírásokat a szakemberekkel, hogy minden a megfelelő rendben haladjon.  

A telepítés

A telepítés ritkán tart tovább két napnál. A kályha beépítésén és a füstgátló bélésének felszerelésén túl ez magában foglalja az esetlegesen már  meglévő téglák eltávolítását, és az új kandallókövek felrakását is.

A megfelelő fa kiválasztása

A legjobb ha alacsony nedvességtartalmú, kemencében szárított rönköket használunk. A magas nedvességtartalmú fa több füstöt eredményez, több kátrány felhalmozódásához vezet a kéménycsövekben, valamint a kályha üvegét megfeketíti. A kültéren tartott fát reggel első lépésként vigyünk be a kandalló mellé későbbi felhasználásra.

Amióta pár hónappal ezelőtt magunk is elkezdtük használni a saját kályhánkat, annak meggyújtása minden este a napi rituálénk része lett. Amint a tűz meggyullad, tudom, hogy ideje kipihenni a napot, kitölteni egy pohár  finom italt és letenni a munkát aznapra. A kedvenc napszakunká vált. 

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-11-07
Hogyan készül a tölgyfa bútor? Videó
Érdekel hogyan készülnek a tölgyfa bútorok? Ebből a videóból megtudhatod.
2021-01-08
Fenntartható építészet
Milyen fontos szempontokat kell figyelembe venniük az építészeknek? Hogyan lehet a fenntarthatóságot előtérbe helyezni.
2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-03-24
12 példa korlát nélküli lépcsőkre
A lépcsők meghatározó elemei a többszintes házaknak. Te melyiket választanád az otthonodba? Lakberendezési tippek.
2021-03-09
Kovácsoltvas termékek -interjú egy igazi kováccsal
Kovácsoltvas. Mindenki hallott már róla. Hol tart ma a kovácsok helyzete Magyarországon? Milyen technikai úítások voltak az elmúlt időszakban? Nézzünk körbe eme nagyszerű mesterség háza táján!
2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-02-19
Négy dolog, amiért megéri napelemes rendszert telepíteni
Felmerülhet a kérdés, hogyan találok Békés megyében megbízható napelem kivitelezőt? Ebből a cikkből minden kiderül, amire szükséged van!
2021-02-16
Beltéri páratartalom
Hogyan mérjük a beltéri páratartalom szintjét? Mi a teendő, ha a páratartalom szintje túl alacsony? Mi a teendő, ha a páratartalom túl magas?

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.