fatüzelésű kandalló

Fatüzelésű kályha beszerelése - lépésről lépésre

Hogyan alakítsuk ki a fatüzelésű kályhát? Milyen lépések nélkülözhetetlenek a beszereléskor.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

A következő cikkben végigvesszük a legfontosabb lépéseket, amelyek szükségesek a fatüzelésű kályhák biztonságos használatához.  

A nyílás előkészítése

Ha már van egy régi kandalló a házban, ha nincs, alaposan meg kell tervezni a kandallónyílás előkészítését. Érdemes olyan szakembert választani, aki képes elvégezni a szükséges építési munkákat is – kinyitni a kéménymellet egy nagyobb nyílás létrehozásához, elhelyezni az áthidalókat vagy például elhelyezni egy új kandallókövet.

Építési és környezetvédelmi rendelkezések 

Hacsak nem új kémény építését tervezed, nincs szükség tervezési engedélyre a fatüzelésű kályha felszereléséhez, de meg kell győződni arról, hogy a telepítés megfelel-e az építési előírásoknak.

2022-től hatályba lép az új, egész Európára kiterjedő törvény, amelynek célja a károsanyag kibocsátás csökkentése és a levegő minőségének javítása. A jövőbeli szabályozási keretekkel kapcsolatos bizonytalanság ellenére ésszerű olyan új kályhát választani, amely megfelel a 2022-es szabályozásnak.

A szükséges teljesítmény meghatározása

A kályhák sokféle méretben és teljesítményben kaphatók, ezért fontos olyan hőteljesítményűt választani, amely megfelel a térnek ahol használni fogjuk. Az Arada cég olyan hasznos útmutatót állított össze, melynek segítségével könnyen kiszámíthatjuk a fűtési igényünket.  Ehhez semmi mást nem kell tennünk mint megmérni a tér szélességét, hosszát és magasságát méterben, ezt összeszorozni, majd a kapott eredményt  elosztani 14-gyel.

Nézzünk egy példát: a nappalink mérete:  3,2 m széles, 7 m hosszú és 2,4 m magas. Ennek megfelelően az alábbi számítást kell elvégeznünk: 

3,2 x 7 x 2,4 / 14= 3.84 KW

Ez 3,84 kw fűtési követelményt jelentett számunkra, így egy 5 kW-os tűzhely bőven megfelelő lehet számunkra. Ha a kályhát egy nagy, nyitott terű helyiségben, vagy egy kivételesen nagy belmagasságú épületben fogjuk elhelyezni, akkor érdemes lehet egy nagyobb teljesítményű modellt választani.

A tervezés

Számos szabályozás vonatkozik a kandalló felépítésére és arra, hogy a kályha milyen messze lehet a faltól, vagy bármilyen éghető anyagtól. Ez hatással lehet a kandalló kialakítására, így ha olyan anyagokat vásárolsz mint például a csempe vagy az új kandallókő, érdemes először ellenőrizni a távolsági előírásokat a szakemberekkel, hogy minden a megfelelő rendben haladjon.  

A telepítés

A telepítés ritkán tart tovább két napnál. A kályha beépítésén és a füstgátló bélésének felszerelésén túl ez magában foglalja az esetlegesen már  meglévő téglák eltávolítását, és az új kandallókövek felrakását is.

A megfelelő fa kiválasztása

A legjobb ha alacsony nedvességtartalmú, kemencében szárított rönköket használunk. A magas nedvességtartalmú fa több füstöt eredményez, több kátrány felhalmozódásához vezet a kéménycsövekben, valamint a kályha üvegét megfeketíti. A kültéren tartott fát reggel első lépésként vigyünk be a kandalló mellé későbbi felhasználásra.

Amióta pár hónappal ezelőtt magunk is elkezdtük használni a saját kályhánkat, annak meggyújtása minden este a napi rituálénk része lett. Amint a tűz meggyullad, tudom, hogy ideje kipihenni a napot, kitölteni egy pohár  finom italt és letenni a munkát aznapra. A kedvenc napszakunká vált. 

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-07-06
Keresed álmaid otthonát? Használd ki az az időt és készíts kívánságlistát.
Ha azt tervezted, hogy elköltözöl a vírus előtt és még mindig keresed álmaid otthonát akkor most érdemes egy kis időt szánni arra, hogy felmérd saját igényeidet. Mi az ami tetszik a mostani lakásodban és mi az ami nem.
2020-11-10
Milyen előnyei vannak ha egyszintes ház építésében gondolkodunk?
Miért érdemes egyszintes házat terveztetni? Milyen előnyei és hátrányai vannak az építkezésnek és persze megéri e befektetni.
2020-11-18
Mikor és hova telepítsük a szénmonoxid érzékelőket
Mikor érdemes szénmonoxid (CO) detektorokat szerezni az otthonodba? Szükség van rájuk mindenhol? Milyen készülékek okozhatnak szénmonoxid mérgezést?

Kapcsolódó cikkek

No data was found

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.