nyitott alaprajz

Nyitott alaprajz: nem mindig a legjobb választás!

Milyen hátrányai vannak a nagy tereknek? Gondoljuk át, hogy nekünk mire van szükségünk. Válasszuk el az élettereket egymástól vagy legyen egybefüggő?
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Korábban zárt, kis szobákkal, helyiségekkel épültek az otthonok. A XX. század közepéig mindenki a jól elkülönített élettereket részesítette előnyben. A ’90-es években azonban, egy átmeneti időszak után, az építészek és designerek áttértek a trendi, nyitott alaprajzok alkalmazására. A falak szó szerint leomlottak. Most nagy, gyönyörű tereink vannak, ahol úgy tűnik, maga az épület is szó szerint fellélegezhet. 

Pinterest

Három oka van annak, hogy a nyitott alaprajzok talán nem a legmegfelelőbbek – legalábbis a családosok számára:

A zaj felerősödik

Képzeljük el az következő szituációt. A gyermekünk körbe-körbe száguldozik a triciklijén az óriási, nyitott térben. Körbejárta a nagy konyhaszigetet, felgyorsult, amikor beérkezett a nagy, elegáns előszobába, majd rátett mindenre még egy lapáttal, amikor nagy hanggal berobbant  a nappaliba. Most ismételjük ezt meg. Kétszer. Adjunk hozzá még két gyereket, és a decibel szintje gyakran egy rock koncert  szintjéig emelkedik.

A felnőttek nem sokkal jobbak, ha őszinték vagyunk. Egy nyitott tér akusztikája olyan, hogy mégha nem is  kiabálunk, mégis mindenki hallhatja minden egyes szavunkat. Talán a szomszédok is. Kinek kell egyáltalán kaputelefon?

Pinterest

Nem lehet elrejteni a rendetlenséget

A soha nem szűnő hangzavartól eltekintve a házunknak – és másoknak is – esztétikai problémákkal is meg kell küzdenie. Igen, beszélgethetünk valakivel a nappaliban, miközben a konyhában éppen kávét főzünk, de ez a személy minden piszkos edényt, rendetlen pultot és a normális családi élet egyéb elemét is láthatja, miközben beszélgetünk. Valami mindig vonzza a tekintetét … és nem mindig jó értelemben. 

A bútorok elrendezése különösen kihívást jelenthet

Az is gondot okozhat, hogy a bútorokat egy ilyen térben élhető és praktikus módon rendezzük el. Hogyan lehet a térelválasztást megoldani egy óriási szobában? Mennyi helyet szánunk az étkezőre? Mi a helyes egyensúly? Még abban az esetben is nehéz a dolgunk, ha már ezeket a kérdéseket megválaszoltuk. Sokszor az elrendezéssel kapcsolatos problémák csak akkor jelennek meg, ha már a bútorok a helyükön vannak, de kiderül, hogy élőben nem úgy ”működnek” ahogy kellene. 

Pinterest

Ezzel természetesen nem akarjuk az sugallni, hogy minden nyitott alaprajz mentén tervezett otthon rossz lenne. Inkább az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy érdemes átgondolni mik is a legfontosabb preferenciáink az otthonunkkal kapcsolatban mielőtt egy építkezésbe vagy vásárlásba vágnánk a fejszénket. 

📢Sell your home with us!We show you how!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2021-03-08
Epoxi gyanta hangulatvilágítás megoldások
Budapestre is lassan bekúszni látszanak az epoxi gyantával készült bútorok és lakberendezési tárgyak. Lássuk milyen hangulatvilágítás megoldást hozott el Szabó László művész.
2020-12-09
Laminált bútorlap fahulladékból - hogyan készül videóval
Milyen gépek szükségesek a bútorlap előállításához? Hogyan lesz faforgácsból bútorlap? Most kiderül.
2021-03-24
12 példa korlát nélküli lépcsőkre
A lépcsők meghatározó elemei a többszintes házaknak. Te melyiket választanád az otthonodba? Lakberendezési tippek.

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.
2021-04-14
5 szempont, amelyet figyelembe kell venni egy zöldségeskert tervezésénél
Néhány jó tanács mire ügyelj a veteményes tervezésekor.
2021-04-03
A legismertebb bútortervezők
Kik a legmeghatározóbb bútortervezők akik újragondolták a szerepeket? Ismerjük meg őket! Jusson eszedbe, amikor ilyen stílusú bútort látsz, hogy ők alkották meg először.
2021-04-01
A világ 5 legjobb belsőépítésze
Mai napon bemutatunk pár nemzetközileg elismert belsőépítészt, akik a szakma csúcsát képviselik.
2021-03-24
12 példa korlát nélküli lépcsőkre
A lépcsők meghatározó elemei a többszintes házaknak. Te melyiket választanád az otthonodba? Lakberendezési tippek.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.