MSP-Home-Staging

Home Staging Magyarországon - 1. rész

Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Az interjú második része itt olvasható.

Az ingatlanmarketing mellett a Home Staging is egy új irányvonalat képvisel Magyarországon. Az alábbiakban az egyik legelismertebb hazai szakértővel olvashattok egy interjút.

Dr. Somogyi Patrícia vagyok, a Home Staging hazai meghonosítójaként ismernek. Célom, hogy Magyarországon elterjedjen az MSP Home Staging személete, s ezáltal minőségi lakások és ingatlanhirdetések piacává változzon a hazai ingatlanpiac.

Az elmúlt 10 évben megalkottam az MSP Home Staging komplex módszertanát és egy 4 szintes oktatási rendszert hoztam létre, csúcsán az MSP Home Staging Akadémiával. A képzéseinken eddig több, mint 1500-an vettek részt, akiknek a segítségével ez a küldetés beteljesedhet. Nevemhez fűződik több 100 lakás minőségibbé válása és több 100 millió Ft nyereség elérése.

Foto Csondor Ágnes

Csapatommal Home Staging tanácsadást is vállalunk, valamint a vadonatúj vagy teljesen felújított lakással rendelkező ingatlanbefektetőknek kínálunk előre összeállított bútorcsomagokat megvásárlásra vagy bérlésre (az eladáshoz), illetve kulcsrakész Home Staging projektmenedzsmentet is kínálunk számukra.

Mi az a Home Staging?

A Home Staging az ingatlanok eladásra való felkészítését jelenti, aminek eredményeképpen a felkészített lakások a lehető leggyorsabban, ráadásul milliókkal többért kelnek el. A cél, hogy a vevők számára megmutassuk az ingatlan legjobb arcát és a benne rejlő lehetőségeket, hogy álmaik otthonát megpillanthassák, beleképzelve saját vágyott életüket.

Foto Csondor Ágnes

Mikor és miért kezdtél el Home Staging-gel foglalkozni?

2011-ben a gazdasági világválság kellős közepén szerettük volna eladni a lakásunkat, a legtöbbet kihozva az eladásból. Elkezdtem ingatlanértékesítési módszerek után kutatni, és rátaláltam a Home Stagingre, amely a ’70-es évek óta Amerikában működik. Elhatároztam, hogy ezt a módszert fogom alkalmazni. Ám az eredmény engem is nagyon meglepett, az érdeklődők sorra adták egymásnak a kilincset és a meghirdetés után 48 órán belül a foglaló az asztalunkon volt, ráadásul 10 millió Ft-tal többet kaptunk érte, mint amennyit összesen a lakásra fordítottunk. Döbbenten álltam a siker előtt, és sokan kételkedtek a módszer eredményességében, azt mondták, hogy csak szerencsém volt.

Ám vásároltam egy újabb lakást és a forgatókönyv megismétlődött. Ettől kezdve a barátok, ismerősök hinni kezdtek bennem és a módszer működőképességében, így segítséget kértek, hogy a piacra beszorult ingatlanjaikat mielőbb el tudják adni. Válság ide vagy oda, a módszer nagyon szépen hozta a sikereket, s így egyre inkább elterjedt, először szűkebb, majd tágabb környezetemben. Míg nem eljött az idő, hogy egyre többen kerestek meg azzal, hogy megtanítanám-e nekik a módszert? 2015 februárjában tartottam az első MSP Home Staging workshopot. Ma már 12 féle kurzus elérhető a Home Staging, ingatlanbefektetés, -felújítás és -értékesítés témák mélységeit feltárva. A több hónapig tartó MSP Home Staging Akadémián pedig professzionális ingatlanbefektetőket és Home Staging szakértőket képzek.

Foto Csondor Ágnes

Milyenek voltak a kezdetek? Milyen nehézségekkel kellett megküzdened?

Mivel a mai napig sokan csodálkozva vagy szkeptikusan tekintenek a Home Stagingre, az szemléletterjesztés és az edukálás a legfőbb feladatom. A legtöbb ember fejében motoszkál az a kérdés, hogy miért költsek a lakásomra, ha el akarom adni? Éppen azért!

Foto Csondor Ágnes

A lakás, ahogyan élünk benne, az esetek nagy részében nem a legjobb arcát mutatja. Az otthonunk mi magunk vagyunk, így nehéz elvonatkoztatni a saját igényeinktől, szokásainktól és ízlésünktől. A vevő az álmai otthonát keresi, és nem egy lakott, használt és elhasznált lakást szeretne magának. A vevők többsége nem szeretne macerát, vagyis nem szeretne egy feladatlistát a lakásvásárláskor: mondhatjuk, hogy már csak ki kell festeni, ki kell cserélni a laminált padlót vagy a csapot. Ezek azok a feladatok, amiket ha elvégzünk a vevő helyett, máris kiemelkedünk a piaci kínálatból, s így a vevőknek nem lesz semmi kifogásolnivalójuk, ami miatt alkudhatnak, sőt egy olyan üres vásznat teremtünk meg számukra a Home Staging segítségével, amire olyan képet festhetnek maguknak, amilyet csak szeretnének, így álmaik otthonát és életét képzelhetik oda. Erre azért van szükség, mert 100 emberből csak 4 látja a terekben a lehetőséget, a többi 96-nak meg kell mutatni!

Foto Jurassza Zsófia
Foto Jurassza Zsófia

Azon túl, hogy az alkunak nem lesz alapja, az elvégzett tennivalók miatt a piacképes lakás olyan plusz felárat is generál, ami miatt a felkészített lakások a szokásos piaci ár felett kelnek el, általában 10-30%-kal. Ha pl. ráfordítunk 500 ezer Ft-ot a lakásra, akkor a szokásos piaci ár felett eladhatjuk 2-3 millió Ft-tal többért, és nem kell azon aggódnunk, hogy a kínálati árból a hiányosságok miatt lealkudnak, akár 10-15%-ot. Vagyis megnyerjük az alku mértékét, és a plusz hozamot, akár 5 millió Ft nyereséget is elkönyvelhetünk.

Foto Jurassza Zsófia

Ám nemcsak üzletileg éri meg ez a ráfordítás, hanem tudnunk kell, hogy egy felkészített lakás vásárlóközönsége sokkal igényesebb, hisz az általunk kínált lakás az adott ingatlanpiaci szegmens prémium lakásává válik a felkészítés eredményeképpen és a megfelelő marketing anyag által is kiemelkedik a kínálatból. Rövidebb idő alatt, igényes vevőkörnek bemutatva egy sokkal kellemesebb folyamat lesz a lakáseladás, mintha a kekeckedő, mindenben a hibát kereső, alacsonyabb minőséget és árat megcélzó nyerészkedő emberekkel kellene üzletet kötnünk. A döntés csak rajtunk áll, a módszer alkalmazása nem lehet kérdés!

Hogyan látod a Home Staging jelenlegi helyzetét Magyarországon?

A Home Staging rohamos tempóban terjed és hamarosan elérjük azt a kritikus tömeget, amikortól teljesen önálló lábra áll és a terjedése megállíthatatlan lesz. Reményeim szerint, egyre többen fogják úgy gondolni, hogy felkészítés nélkül nem szeretnének a piacra lépni, mert tisztában lesznek azzal, hogy ez micsoda versenyhátrányt jelent számukra az ingatlanjuk eladásakor.

Foto Jurassza Zsófia
Foto Jurassza Zsófia

Míg korábban elvétve találkozhattunk tudatosan felkészített lakásokkal és ingatlanhirdetésekkel a portálokon, addig mostanra a több száz aktív tanítványom tevékenykedésének köszönhetően, nagyságrendileg ezer ingatlan kerül a piacra évente az MSP Home Staging szemléletét alkalmazva. Ami az éves eladási számokat illeti ez csekély hányada az ingatlanpiacnak, mégis a tendencia rohamos növekedést mutat, így az éves szintű duplázódás abszolút reális jövőkép lehet.

Foto Jurassza Zsófia

Az interjú folytatása hamarosan… A következő részben megtudhatjátok, hogy a közeljövőben milyen kihívásokkal kell szembenéznie a szektornak és hogy miképpen működik egy Home Staging felkészítés?

weblap: MSP Home Staging

Jelentkezés Home Staging tanfolyamra.

MSP Home Staging Facebook oldala.

📢Sell your home with us!We show you how!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-07-21
Elfogadták az Airbnb szigorításáról szóló törvényt
Hogyan hat az új Airbnb törvény a budapesti ingatlanpiacra? Milyen szigorítások lépnek életbe? Mi a törvény célja?
2020-11-09
Hogyan rendezzük el a bútorokat egy kis nappaliban
Kicsi a nappalid? Sebaj! Mutatunk pár lakberendezési tippet hogyan tudod átalakítani.
2020-12-01
Szexi és praktikus textúrák használata otthon
Fontos, hogy keverjük az anyagokat otthonunkban. A tapintás mellett milyen érzéseket váltanak ki belőled?

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.
2021-04-14
5 szempont, amelyet figyelembe kell venni egy zöldségeskert tervezésénél
Néhány jó tanács mire ügyelj a veteményes tervezésekor.
2021-04-03
A legismertebb bútortervezők
Kik a legmeghatározóbb bútortervezők akik újragondolták a szerepeket? Ismerjük meg őket! Jusson eszedbe, amikor ilyen stílusú bútort látsz, hogy ők alkották meg először.
2021-04-01
A világ 5 legjobb belsőépítésze
Mai napon bemutatunk pár nemzetközileg elismert belsőépítészt, akik a szakma csúcsát képviselik.
2021-03-25
Ingatlan eladás folyamata lépésről lépésre
A lakáseladás folyamata nem pusztán 3 könnyű lépés. Könnyű elveszni benne. Ebben próbálunk segíteni.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.