építkezés

Milyen előnyei vannak ha egyszintes ház építésében gondolkodunk?

Miért érdemes egyszintes házat terveztetni? Milyen előnyei és hátrányai vannak az építkezésnek és persze megéri e befektetni.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Gyakori kérdés, amelyet sok otthonvásárló tesz fel magának: Vajon elegendő lesz-e az egyszintes otthon a családom igényeinek, vagy egy szinttel feljebb kell lépnünk? Ne felejtsük el, hogy a hagyományos otthoni elrendezés általában a földszinten megosztott tereket jelenti, míg a privát zónákat (azaz a hálószobákat és akár a dolgozószobát) általában az emeleten alakítják ki.

Bár mind az egy-, mind a többszintes házaknak megvannak a maguk előnyei, úgy gondoltuk, ebben a cikkben azokra az előnyökre fogunk összpontosítani, amelyek egy modern egyemeletes házban rejlenek.

Szélesebb körű hozzáférés

Logikusnak hangzik, hogy az egyszintes ingatlanok hozzáférhetőségi előnyeik miatt az emberek szélesebb körét vonzzák. Gondoljunk az idős emberekre akiknek esetleg nehézségeik vannak az állandó lépcsőzéssel, vagy a várandós kismamákra akik mindenáron megpróbálják elkerülni a emeletet.

Kevesebb karbantartás

Az egyemeletes házban való élet jóval kevesebb, az ingatlanhoz szükséges karbantartási munkát igényel. Gondoljunk csak az olyan házimunkára, mint például az ereszcsatornák tisztítására amelyek azonnal sokkal könnyebbé válnak (nincs szükség magas létrákra).

Igaz lehet, hogy a hátsó udvar sokszor kisebb az egyszintes házaknál, de ez egyúttal lerövidíti a fűnyírás és az egyéb kerttel kapcsolatos munkákra fordított időt is.

Nagyszerű befektetés

Mivel az egyemeletes házak az otthonkeresők szélesebb körét vonzzák, logikus, hogy jobb befektetési lehetőségeket is nyújtanak különösen a külvárosi területeken. Építkezés vagy vásárlás előtt mindenképpen győződjünk meg, hogy a lehetőségek közül mely ingatlanok fogják a legjobban megtartani az értéküket a jövőben a befektetés megtérülése szempontjából.

Nagyobb energiahatékonyság

Sokkal könnyebb egy modern egyszintes házat fűteni, mivel a legtöbb ilyen épület egy központi közös nappalival rendelkezik amit a többi szoba vesz körül, például hálószobák és otthoni iroda. Ez sokkal gyorsabbá teszi a fűtött és hűtött levegő természetes áramlását egy ilyen kialakításon keresztül.

Többszintes ház esetén fel kell készülni arra, hogy bonyolultabb és költségesebb rendszerekbe kell befektetnünk.

Rengeteg elrendezési lehetőség, bővíthetőség

A legtöbb egyszintes ház alaprajza tartalmaz egy tágas közösségi teret (Ezt sokan a „családi háromszög” néven ismerik, amely nappalit, étkezőt és konyhát foglal magában). A régebbi kialakítások általában elválasztották ezeket a zónákat egymástól, a modernebb stílusok mégis kényelmesen egyesítik ezeket a területeket egy nyitott  és barátságos térben. 

Sokszor boltíves mennyezetek és tágas ablakok állnak ezeknek a kialakításának a középpontjában, hogy növeljék a komfortérzetet, valamint, hogy még szebbé varázsolják a teret ahol az egész család együtt töltheti el az értékes szabadidejét.

Ezen felül egy nagyobb telken található egyszintes házhoz sokkal könnyebb bővítményeket hozzáadni amennyiben igényünk van rá. Egy többszintes ház bővítése sokkal több tervezéssel és nem utolsó sorban költséggel jár.

A költség

A költségvetés sokszor döntő szerepet játszik az egy- vagy kétszintes ház közötti választásnál. Az építési költségek az előbbinél általában jóval alacsonyabbak.

Bár a végső ár sok mindentől függ, egy tipikus egyemeletes ház súlyos milliókkal olcsóbb lehet, mint egy hasonló kétszintes épület.  Így, ha a kivitel és az olyan egyéb funkciók, mint például a márvány munkalapok vagy az európai szerelvények létfontosságúak számodra, talán logikusabb pénzt megtakarítani azáltal, hogy az egyszintes kialakításban gondolkodunk.

📢Sell your home with us!We show you how!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2021-02-16
Beltéri páratartalom
Hogyan mérjük a beltéri páratartalom szintjét? Mi a teendő, ha a páratartalom szintje túl alacsony? Mi a teendő, ha a páratartalom túl magas?
2021-02-19
Négy dolog, amiért megéri napelemes rendszert telepíteni
Felmerülhet a kérdés, hogyan találok Békés megyében megbízható napelem kivitelezőt? Ebből a cikkből minden kiderül, amire szükséged van!
2020-12-08
Festés az évszakokhoz igazítva
Milyen festés projekteket indítsunk évszakok szerint. Mit szabad és mit nem.

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-03-25
Ingatlan eladás folyamata lépésről lépésre
A lakáseladás folyamata nem pusztán 3 könnyű lépés. Könnyű elveszni benne. Ebben próbálunk segíteni.
2021-03-24
12 példa korlát nélküli lépcsőkre
A lépcsők meghatározó elemei a többszintes házaknak. Te melyiket választanád az otthonodba? Lakberendezési tippek.
2021-03-09
Kovácsoltvas termékek -interjú egy igazi kováccsal
Kovácsoltvas. Mindenki hallott már róla. Hol tart ma a kovácsok helyzete Magyarországon? Milyen technikai úítások voltak az elmúlt időszakban? Nézzünk körbe eme nagyszerű mesterség háza táján!
2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-02-19
Négy dolog, amiért megéri napelemes rendszert telepíteni
Felmerülhet a kérdés, hogyan találok Békés megyében megbízható napelem kivitelezőt? Ebből a cikkből minden kiderül, amire szükséged van!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.