kanapé

Belsőépítészeti alapismeretek - Dekoráció

Mi a különbség a lakberendező és a belsőépítész között? Ma a dekorációt vesszük alapul.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Ha nem születtél azzal a képességgel, hogy elképzelj egy üres szobát bútorokkal, falikárpitokkal vagy szőnyeggel, ne csüggedj,  ez a képesség fejleszthető, csiszolható. Ismerd meg a lakberendezés alapjait, beleértve a tervezési elveket, a díszítési stílusokat és a megfelelő stratégiákat a díszítés kihívásaira.

Lakberendezés a belsőépítészettel összehasonlítva

A lakberendezést és a belsőépítészetet gyakran tévesztik össze egymással. A belsőépítészet olyan szakma, amely speciális iskolai végzettséget és formális képzést igényel, ideértve a tértervezést, a bútortervezést és az építészetet is. A lakberendező nem rendelkezik ilyen formális képzéssel és a tér esztétikájára, a felületi megjelenésére összpontosít. Hogy kivel kívánunk együtt dolgozni attól függ, hogy szükség van-e szerkezeti munkára vagy csupán tértervezésre és dekorációs feladatokra keresünk valakit.

A dekoráció elemei

Az első lépés az, hogy kiválasszuk a belső tér stílusát. Hogy az egység és a harmónia kialakításának elvét kövessük, az egész otthonra vonatkozó, egységes témával kell előállni. Ezt meghatározhatjuk úgy, mint formális helyett hétköznapi, vagy kortárs helyett hagyományos stb. Innen tovább finomíthatjuk egy konkrétabb stílusra, például francia, toszkán vagy akár modern viktoriánus.

Az egyensúly elve nem más mint a vizuális súly eloszlása a térben. Elérhetjük szimmetriával, ahogy ez a hagyományos terekben megszokott, vagy akár aszimmetrikus egyensúlyal, mint az alkalmi belső terekben. Minden szobában kell lennie a  fókuszpontnak (akár méretarány, szín vagy textúra alapján), ami egy nappaliban lehet például egy kandalló vagy műalkotás. 

A kontraszt és a változatosság exkluzivitást kölcsönöz a helyiségnek. Tartsuk szem előtt a helység ”ritmusát” az ugyanazon színű, textúrájú vagy mintájú elemek ismétlésével, valamint a méretek és színek progressziójával.

Szín

A színpaletta kiválasztása elengedhetetlen része a belsőépítészetnek. Bár lehet minden szobának más-más stílusa és színvilága, legtöbbször mégis érdemes összehangolni a szobák színeit. Fontoljuk meg mi lehet a megfelelő szín egy kis szobához, valamint hogy milyen színek és minták illenek egy nagyobb szobához.

Minták

A minták keverése a lakberendezésben a belsőépítészet egyik szerves része. A mintáknak nem kell egyezniük, de kiegészíteniük mindenképpen ki kell egymást. Ez a szín, a méret és a méretarány figyelembevételével kell hogy történjen.

Tippek a dekoráláshoz

Egy jó belsőépítész képes ránézni egy szobára és megérteni milyen elemek működnek a helyiségben, valamint tudja  amikor valami túl sok. Néhány tipp ezen a területen neked is megkönnyítheti a dolgodat. 

Az egyik olyan elem amely általában szakértői szemet igényel, az a párnák elhelyezése. A párnák nagyon jó hatással lehetnek a szobák színösszetételére, egyes esetekben akár a szoba fókuszpontjává is válhatnak. Néhányan azonban hajlamosak túlzásokba esni. Ne jussunk el addig a pontig , amikor már csak úgy tudunk leülni, hogy át kell mozgatnunk az összes párnát a kanapén. 

A műalkotások megválasztása fontos lehet egy helyiség számára, de alaposan meg kell fontolnunk, hogyan jelenítsük meg azokat. Alapszabály, hogy a falikárpitokat szemmagasságban helyezzük el. Hasonlóképpen számít az is, hogy milyen magasra helyezzük  a csillárokat. Általánosan elkövetett hiba, hogy a csillárt túl magasra, vagy a akár közvetlen a mennyezethez függesztenek. Engedjük le annyira, hogy minél több fényt  juttasson el a szobába és legyen azonnal észrevehető. 

A lakberendezés nem olcsó mulatság és a dekorációs kellékek a  költségvetés jelentős részét teszik ki. Ha szűkös a költségvetésed, van néhány olyan  tanácsunk amelyeket érdemes észben tartani. A két legfontosabb bútor – valószínűleg  a két legtöbbet használt tárgyak is egyben – a kanapé és az ágy. Ezekre a darabokra érdemesebb többet költeni. Spóroljunk a szőnyegeken, az étkező asztalon és a faliképeken. A drágább és az olcsóbb tárgyak kombinálása a szakma egyik kevésbé ismert trükkje, amit ha megfelelően alkalmazunk, úgy alakíthatunk ki stílusos tereket, hogy nem költjük rá az utolsó forintunkat is.

📢Sell your home with us!We show you how!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2021-03-24
12 példa korlát nélküli lépcsőkre
A lépcsők meghatározó elemei a többszintes házaknak. Te melyiket választanád az otthonodba? Lakberendezési tippek.
2021-01-06
Fürdőszoba tervezési ötletek - a kék csempe
Kék csempe a fürdőszobába? Merész, de nem lehetetlen. Milyen kiegészítőket válasszunk hozzá?
2020-11-28
7 gyors és egyszerű módszer az otthonunk felfrissítésére
Milyen módszerekkel tudjuk gyorsan és olcsón felfrissíteni az otthonunkat.

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.
2021-04-14
5 szempont, amelyet figyelembe kell venni egy zöldségeskert tervezésénél
Néhány jó tanács mire ügyelj a veteményes tervezésekor.
2021-04-03
A legismertebb bútortervezők
Kik a legmeghatározóbb bútortervezők akik újragondolták a szerepeket? Ismerjük meg őket! Jusson eszedbe, amikor ilyen stílusú bútort látsz, hogy ők alkották meg először.
2021-04-01
A világ 5 legjobb belsőépítésze
Mai napon bemutatunk pár nemzetközileg elismert belsőépítészt, akik a szakma csúcsát képviselik.
2021-03-25
Ingatlan eladás folyamata lépésről lépésre
A lakáseladás folyamata nem pusztán 3 könnyű lépés. Könnyű elveszni benne. Ebben próbálunk segíteni.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.