spanyol építészet

A Spanyol gyarmati építészet

Milyen stílusjegyeket hordoz magában a spanyol gyarmati építészet? Ha ezt a cikket elolvasod bármikor felismered.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

A fehér stukkós falakról, vörös agyag tetőcserepekről és rusztikus megjelenéséről ismert spanyol gyarmati házak rendkívül népszerűek egész Dél-Európában és Észak-Amerika déli államaiban is. Bár a spanyol gyarmati stílus egyes elemei az évszázadok során megváltoztak, a mai spanyol gyarmati otthonok így is sok hagyományos elemet és tulajdonságot megtartottak.

A spanyol gyarmati stílus története

A körülbelül 400 éves múltra visszatekintő spanyol gyarmati stílus olyan klasszikus építészeti irányzat, amely leginkább a spanyol gyarmatbirodalom egykori területein, valamint Floridában, Kaliforniában és az USA déli államaiban, például Arizonában és Új-Mexikóban elterjedt. Bár a spanyol gyarmati házak Spanyolországban és Mexikóban még hosszabb múltra tekintenek vissza, Észak-Amerikában először 1600 és 1800 közepe között jelentek meg, amikor a spanyol telepesek megérkeztek és megkezdték a településeik építését.

Mivel az Észak-Amerikába érkező spanyol telepesek Spanyolországhoz hasonló éghajlatú helyszíneket választottak – például Florida, Kalifornia és délnyugati államok, mint korábban említettük – a rendelkezésre álló erőforrásokkal, mint a vályog és szalma, a hagyományos otthonépítés stílus könnyen kivitelezhető volt. Valójában a spanyol gyarmati stílus kulcsfontosságú eleme az a tény, hogy a környezetéből építkezik.

Noha Amerikában a spanyol gyarmati időszak az 1800-as évek közepén ért véget, az építészeti stílus továbbra is népszerű maradt. Később, az 1900-as években a spanyol gyarmati stílus új reneszánszát hozta el a gyarmati ébredés – és a házépítők már tudatosan döntöttek, hogy vályoggal és agyaggal építenek, nem pedig a szükség miatt mint korábban. 

Ma jelentős különbségeket tapasztalhatunk a spanyol gyarmati házakban az egész világban – köszönhetően a regionális stílusoknak, valamint az eredeti telepesek rendelkezésére álló eszközöknek és anyagoknak -, de a legtöbbjükben megmaradtak a stílus hagyományos jellemzői.

A spanyol gyarmati építészet elemei

Bár a spanyol gyarmati stílus az idők folyamán sokat változott, a házakban többségében megmaradtak az eredeti minták legfontosabb elemei. Ezen kulcselemek közül néhány a következő: 

Vastag, fehér falak: A vastag, fehér falak ideálisak a meleg éghajlatra. Napközben megtarthatják a hűvös levegőt; éjszaka, amikor a hőmérséklet csökken, lassan engedik vissza a napból felszívódó meleget az épületbe. 

Kis ablakok: Csak néhány kicsi ablak engedi be a hűvös szellőt a házba, de ugyanakkor gátolja a közvetlen napfényt, ami melegebbé teheti a teret. A hagyományos spanyol gyarmati házakban általában nem voltak üvegablakok – inkább vasrudakat választottak -, de manapság ritkán lehetne ilyen otthont találni. (Hála a klímaberendezéseknek!)

Vörös agyag tetőcserepek: A spanyol gyarmati stílus egyik legfontosabb jellemzője a vörös, agyag cserépből készült alacsony hajlású tető. Egyes régiókban a tetők szinte teljesen laposak, míg máshol kissé lejtettek – de mindenhol ugyanazt a jellegzetes cserepet használják.

Fából készült tartógerendák: A belső falak és mennyezet alátámasztására gyakran fából készült gerendákat használnak. Sokszor látni, hogy a tető külsejéből is kitűnik a fa gerenda. Ezeknek a gerendáknak statikai szempontból is nagy szerepük van, bár az sem árt, ha ezek a gerendák melegséget és rusztikus jelleget kölcsönöznek az otthonnak, nem igaz?

Udvar: A legtöbb spanyol gyarmati ház rendelkezik valamilyen udvarral. Hagyományosan az udvarokat az otthon közepén helyezték el, így lakói itt főzhettek – és felszabadítva a főzés során keletkező hő egy részét. A modern stílusok esetében már több helyen a ház oldalába, vagy a hátsó részébe tervezik az udvart, mivel a családi főzések szerepe lecsökkent. 

Kevés díszítés, dekoráció: Hagyományosan a spanyol gyarmati házak egyszerű, fehér festéssel rendelkeznek, nagyon kevés díszítéssel. Néhány modern háznál azonban kőből vagy cserépből készített díszítéseket láthatunk az ajtók vagy ablakok körül, bár ez sem mindenhol elterjedt.

A vályogfalak a legalkalmasabbak a meleg éghajlatra, nagyon érzékenyek a hideg, nedves körülményekre, és túl sok víz hatására megduzzadhatnak. Ez viszont a stukkók felületének megrepedését és szétesését is okozhatja. Az agyag tetőcserepek rendkívül tartósak és kevés karbantartást igényelnek, de a spanyol házakban található alacsony dőlésszögű vagy lapos mennyezetek gyakran szivároghatnak. Ez ismételten bizonyítja, hogy a spanyol gyarmati meleg, viszonylag száraz éghajlatra lettek tervezve.

📢Sell your home with us!We show you how!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-06-29
Interni Budapest Upciti Partnerkapcsolat
Az Interni Budapest 2019 év végén kezdte el használni a 3D modellt. Lássuk milyen tapasztalatokat szereztek és hogyan tudtak egy új értékesítési módot bevezetni.
2020-11-19
A toszkán építészet
Minden amit a toszkán építészetről tudni kell. Milyen stílusokot vegyít és mi különbözteti meg. Miért ilyen népszerű?
2020-12-29
Ingatlanpiaci trendek: a 3D szerepe egyre erősödik 1.rész
Miért fontos az ingatlant eladáskor 3D-ben is bemutatni? Erre mutatjuk meg a választ.

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-03-25
Ingatlan eladás folyamata lépésről lépésre
A lakáseladás folyamata nem pusztán 3 könnyű lépés. Könnyű elveszni benne. Ebben próbálunk segíteni.
2021-03-09
Kovácsoltvas termékek -interjú egy igazi kováccsal
Kovácsoltvas. Mindenki hallott már róla. Hol tart ma a kovácsok helyzete Magyarországon? Milyen technikai úítások voltak az elmúlt időszakban? Nézzünk körbe eme nagyszerű mesterség háza táján!
2021-02-25
3D virtuális autókereskedések - 3D bejárás
3D ingatlan cikksorozatunk ezen részében autókereskedésekbe látogatunk el a kanapéd kényelméből. Járd körbe a világot és ismerj meg új dolgokat a 3D ingatlan cikksorozatunkból.
2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-02-19
Négy dolog, amiért megéri napelemes rendszert telepíteni
Felmerülhet a kérdés, hogyan találok Békés megyében megbízható napelem kivitelezőt? Ebből a cikkből minden kiderül, amire szükséged van!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.