A legismertebb bútortervezők

Kik a legmeghatározóbb bútortervezők akik újragondolták a szerepeket? Ismerjük meg őket! Jusson eszedbe, amikor ilyen stílusú bútort látsz, hogy ők alkották meg először.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

A 20. század előtt a bútorok tervezése során pusztán a funkcionalitásra  összpontosítottak. Néhány tervező azonban a század elején újragondolta a bútorok szerepét a mindennapjainkban, és igazi művészetté alakították át a bútortervezést. Ebben a posztban bemutatjuk azokat a vezető tervezőket, akik az előző században a legnagyobb hatással voltak a művészeti ágra, és akiknek a munkássága a mai napig nagy hatással van a dizájn szerelmeseire. 

Le Corbusier

Charles-Édouard Jeanneret-Gris – más néven Le Corbusier – svájci-francia építész és bútortervező 1887-ben született Svájcban, közel a Francia határhoz. Fiatalon bejárta egész európát, ami nagy hatással volt a munkásságára. Híres lett arról, hogy a klasszikus építészet elméleteit, és a modern technikai újításokat ötvözve korszakalkotó épületeket tervezett. A bútortervezés történelemkönyvébe 1925-ben írta be véglegesen a nevét, amikor bemutatta a sokkolóan modernista kollekcióját az egyik legmeghatározóbb európai képzőművészeti kiállításon. Hatása a mai napig érezhető, sok modern tervező stúdió inspirálódik a munkásságából mind az építészek, mind pedig a dizájnerek körében.

Marcel Breuer

Marcel Breuer, a pécsi születésű mester Berlinben és Párizsban kezdett el dizájnerként dolgozni, mielőtt 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált. 1946-ban, már kellő tapasztalattal a háta mögött,  megnyitotta a saját stúdióját. Az azóta legendás Wassily szék hívta fel rá a figyelmet először. A bútordarab egy új irányt jelentett az akkoriban népszerű robosztus bútorokhoz képest. A Wassily szék könnyű szerkezetét a kerékpárokhoz használt stabil csőváz ösztönözte. Marcel Breuer a Bauhaus mestereként lett híres, szülővárosában sétányt, valamint A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építészeti doktori iskoláját is róla nevezték el.

Charlotte Perriand

A francia születésű Perriand kétségkívül a legnagyobb hatású női tervező volt a XX. században.  Noha először elutasították a Le Corbusier stúdióból, kitartását és elszántságát végül siker koronázta és sikerült helyet  szereznie a híres bútortervezőnél. Fontos szerepet vállalt a Corbusier székkollekciójának megtervezésében olyan kiemelkedő darabokkal, mint a Grand Confort. Miután 1937-ben elhagyta Corbusiert, a francia bútortervező a saját útjára lépett és egyedül folytatta a tervezést.

Charles és Ray Eames

Charles és Ray Eames az 1950-es évek elejétől az 1970-es évekig uralta a bútortervezést az Egyesült Államokban, és leginkább Eames Lounge és Ottoman székeikről ismertek. Bár a duó különböző egyéb művészeti projektekbe is belekóstolt mint például a film, fényképészet és építészet, mégis a bútortervezésben alkottak igazán maradandót. Charles és Ray Eames tervezési irányelvei ösztönzést jelentettek más vezető bútortervezők számára is egészen a 80-as évekig.

Vico Magistretti

Vico Magistretti tervezői karrierjét azzal kezdte, hogy Milánó városában különböző építési projekteken dolgozott a város megbízásából. Az ötvenes években az ipari formatervezésről a bútortervezésre helyezte  a hangsúlyt, és számos bútorgyártó céggel együttműködve építette a karrierjét. Magistrettit számtalan elismerést kapott a munkásságáért, többet mint bármely kortárs olasz tervező. Tervezői munkája mellett több oktatási intézményben is dolgozott, mint például a milánói Domus Akadémiában és a londoni Royal College of Arts-ban is.

📢Sell your home with us!We show you how!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2021-01-03
16 faldekorációs ötlet
Van egy üres falad? Nem tudod mit kezdj vele és hogyan díszítsd fel? Mutatunk 16 faldekorációs ötletet.
2020-07-06
Keresed álmaid otthonát? Használd ki az az időt és készíts kívánságlistát.
Ha azt tervezted, hogy elköltözöl a vírus előtt és még mindig keresed álmaid otthonát akkor most érdemes egy kis időt szánni arra, hogy felmérd saját igényeidet. Mi az ami tetszik a mostani lakásodban és mi az ami nem.
2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.

Kapcsolódó cikkek

2021-09-16
Nagy ötletek kis konyhákhoz
Mit tegyünk ha kis helyünk van a konyhában? Adunk 5 tippet.
2021-09-07
Miért bútorozottan fotózzunk be egy eladó ingatlant? - Tippek a DODO-tól
Lássuk miért éri meg bútorozottan hirdetni az eladó ingatlanod. A DODO - designban otthon most ebben lesz segítségedre-
2021-08-30
5 tipp a jobb otthoni irodai világításhoz
Milyen módszerekkel javíthatunk az otthoni munkavgzésen? Mekkora szerepe van a világításnak ebben?
2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.
2021-04-14
5 szempont, amelyet figyelembe kell venni egy zöldségeskert tervezésénél
Néhány jó tanács mire ügyelj a veteményes tervezésekor.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.