A legismertebb bútortervezők

Kik a legmeghatározóbb bútortervezők akik újragondolták a szerepeket? Ismerjük meg őket! Jusson eszedbe, amikor ilyen stílusú bútort látsz, hogy ők alkották meg először.

A 20. század előtt a bútorok tervezése során pusztán a funkcionalitásra  összpontosítottak. Néhány tervező azonban a század elején újragondolta a bútorok szerepét a mindennapjainkban, és igazi művészetté alakították át a bútortervezést. Ebben a posztban bemutatjuk azokat a vezető tervezőket, akik az előző században a legnagyobb hatással voltak a művészeti ágra, és akiknek a munkássága a mai napig nagy hatással van a dizájn szerelmeseire. 

Le Corbusier

Charles-Édouard Jeanneret-Gris – más néven Le Corbusier – svájci-francia építész és bútortervező 1887-ben született Svájcban, közel a Francia határhoz. Fiatalon bejárta egész európát, ami nagy hatással volt a munkásságára. Híres lett arról, hogy a klasszikus építészet elméleteit, és a modern technikai újításokat ötvözve korszakalkotó épületeket tervezett. A bútortervezés történelemkönyvébe 1925-ben írta be véglegesen a nevét, amikor bemutatta a sokkolóan modernista kollekcióját az egyik legmeghatározóbb európai képzőművészeti kiállításon. Hatása a mai napig érezhető, sok modern tervező stúdió inspirálódik a munkásságából mind az építészek, mind pedig a dizájnerek körében.

Marcel Breuer

Marcel Breuer, a pécsi születésű mester Berlinben és Párizsban kezdett el dizájnerként dolgozni, mielőtt 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált. 1946-ban, már kellő tapasztalattal a háta mögött,  megnyitotta a saját stúdióját. Az azóta legendás Wassily szék hívta fel rá a figyelmet először. A bútordarab egy új irányt jelentett az akkoriban népszerű robosztus bútorokhoz képest. A Wassily szék könnyű szerkezetét a kerékpárokhoz használt stabil csőváz ösztönözte. Marcel Breuer a Bauhaus mestereként lett híres, szülővárosában sétányt, valamint A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építészeti doktori iskoláját is róla nevezték el.

Charlotte Perriand

A francia születésű Perriand kétségkívül a legnagyobb hatású női tervező volt a XX. században.  Noha először elutasították a Le Corbusier stúdióból, kitartását és elszántságát végül siker koronázta és sikerült helyet  szereznie a híres bútortervezőnél. Fontos szerepet vállalt a Corbusier székkollekciójának megtervezésében olyan kiemelkedő darabokkal, mint a Grand Confort. Miután 1937-ben elhagyta Corbusiert, a francia bútortervező a saját útjára lépett és egyedül folytatta a tervezést.

Charles és Ray Eames

Charles és Ray Eames az 1950-es évek elejétől az 1970-es évekig uralta a bútortervezést az Egyesült Államokban, és leginkább Eames Lounge és Ottoman székeikről ismertek. Bár a duó különböző egyéb művészeti projektekbe is belekóstolt mint például a film, fényképészet és építészet, mégis a bútortervezésben alkottak igazán maradandót. Charles és Ray Eames tervezési irányelvei ösztönzést jelentettek más vezető bútortervezők számára is egészen a 80-as évekig.

Vico Magistretti

Vico Magistretti tervezői karrierjét azzal kezdte, hogy Milánó városában különböző építési projekteken dolgozott a város megbízásából. Az ötvenes években az ipari formatervezésről a bútortervezésre helyezte  a hangsúlyt, és számos bútorgyártó céggel együttműködve építette a karrierjét. Magistrettit számtalan elismerést kapott a munkásságáért, többet mint bármely kortárs olasz tervező. Tervezői munkája mellett több oktatási intézményben is dolgozott, mint például a milánói Domus Akadémiában és a londoni Royal College of Arts-ban is.

A 3D virtuális túrák szolgáltatója az Upciti.hu

3D virtuális túra, ingatlan bejárás, 3D ingatlan, Ingatlanmarketing, 3D fotózás, Ingatlan séta, 3D modell

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2021-01-25
Világítás ellenőrző lista: Hogyan válasszunk lámpát bármely szobához
A megfelelő világítás kiválasztása sokszor nehezen megy. A természetes fény mellett szükségünk van környezeti vagy irányított fényre is. De hogyan válasszuk ki a megfelelő világítást?
2020-11-12
Ezek a 2020-as év legnépszerűbb növényei
Vajon kitalálod melyik növény 2020 legnépszerűbbje nemzetközi vonalon? Mutatunk pár újdonságot is.
2020-11-28
7 gyors és egyszerű módszer az otthonunk felfrissítésére
Milyen módszerekkel tudjuk gyorsan és olcsón felfrissíteni az otthonunkat.

Kapcsolódó cikkek

2022-02-10
Hogyan rendezzük be otthonunkat és ne menjünk csődbe
Hogyan spórolhatsz? Most megtudhatod! Tippek és trükkök.
2021-09-16
Nagy ötletek kis konyhákhoz
Mit tegyünk ha kis helyünk van a konyhában? Adunk 5 tippet.
2021-09-07
Miért bútorozottan fotózzunk be egy eladó ingatlant? - Tippek a DODO-tól
Lássuk miért éri meg bútorozottan hirdetni az eladó ingatlanod. A DODO - designban otthon most ebben lesz segítségedre-
2021-08-30
5 tipp a jobb otthoni irodai világításhoz
Milyen módszerekkel javíthatunk az otthoni munkavgzésen? Mekkora szerepe van a világításnak ebben?
2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.