japandi_stilus

A Japandi stílus

Mi a Japandi stílus? Hogyan jött létre és milyen trendeket hordoz? Hogy fér össze a japán és skandináv stílus keveréke a lakberendezés során?
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Nem is gondolnánk, hogy Japánban és Skandináviában sok közös volna, de ami a lakberendezést illeti, jobban hasonlítanak, mint képzeljük. Mindkét nemzet az egyszerűségre, a természetes elemekre és a kényelemre összpontosít, így nem meglepő, hogy egyre több tervező ötvözi a két stílust, és “Japandinak” (más néven Japán és Skandi) hívják. Bár viszonylag új trend, várhatóan a Japandi többször is felbukkan majd az Instagram faladon ebben az évben.

Mik a Japandi stílus elemei?

A Japandi stílus a japán és skandináv dizájn tökéletes fúziója ahol az olyan egyszerű, minimalista mintákra összpontosítanak, amelyek esztétikusak ugyan, de a középpontban mégis a funkcionalitás áll. 

Leni Calas lakberendezési szakértő szerint a Japandi sok természetes anyagot, elnémított színeket, letisztult vonalakat és minimális, mégis jól átgondolt bútorokat kombinál a minőségre és a kézzel készített darabokra összpontosítva a kidobható, olcsó darabok helyett.

Ezenkívül a japandi stílus gyakran hangsúlyozza a fenntarthatóságot. A természetes anyagok és az egyszerű minták elterjedtsége különösen környezetbarát stílussá teszi. Japán népszerűsége nem meglepő, mivel egyre több fogyasztó törekszik a környezetbarát esztétikára.

Hogyan működnek együtt a japán és a skandináv stílusok?

Ha ismerjük a skandináv dizájnt, akkor biztosan találkoztunk a “Hygge” (boldogság, melegség) fogalmával. Ez a skandináv koncepció az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend egész európában. A Hygge alapján az otthonnak szentélyének kell lennie, és kényelmet kell biztosítania minden alkalommal, amikor belépünk a bejárati ajtón.

Most ötvözzük ezt a gondolkodásmódot a japán “wabi-sabi” fogalommal, vagyis azzal az elképzeléssel, hogy a tökéletlenségben szépség lakozik. A japán és a skandináv stílusok azért passzolnak olyan jól egymáshoz, mert mindkettő az egyszerűségben és a kényelemben gyökerezik. Kettőjük közös esztétikája egy könnyed és kifinomult stílust eredményez.

Ahol a két megközelítés eltér egymástól, ott a különbségek valójában kiegészítik egymást. A japán belső tér elegáns, az északi a rusztikus. A japán dizájn gazdagabb (de mégis semleges) színei segítenek abban, hogy a skandináv otthonok tipikus motívumai ne éreztessék magukat túl sterilnek vagy hidegnek.

Bár sem a japán és pedig a skandináv dekoráció nem új keletű, a kettő kombinációja biztosan rendkívül népszerű lesz a következő években.

📢Sell your home with us!We show you how!

Képek: unsplash

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-12-22
Hogyan készíts terráriumot otthonra
Mindenkinek jár egy "mini bolygó". Legyen ez a saját terráriumod és lakberendezési tárgyad.
2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-01-10
A csempe és a sárgaréz szerelvények kölcsönöznek ennek a fürdőszobának egyediséget
Hogyan olvad bele a zuhanykabin a térbe? A szerelvények és csempe kiváló választása a kulcs mindehez.

Kapcsolódó cikkek

2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-02-18
5 tipp szőnyeg választáshoz amerikai konyhás nappaliba
Többféle színű szőnyeg kapható, téglalap, kör és más alakban is. Hoztunk 5 tippet, ha nem tudod, milyet válassz amerikai konyhás nappalidba.
2021-02-16
Beltéri páratartalom
Hogyan mérjük a beltéri páratartalom szintjét? Mi a teendő, ha a páratartalom szintje túl alacsony? Mi a teendő, ha a páratartalom túl magas?
2021-02-04
Interjú Gerendás Paula festőművésszel
A lakberendezéshez szorosan kapcsolódik a művészet. Felújítás során érdemes átgondolni hogyan csempésszük be az új térbe. Interjú Gerendás Paula festőművésszel.
2021-02-03
8 zuhanyfülke ötlet a tökéletes fürdőszoba kialakításához
Azt hiszed csak egyféle zuhanykabin létezik? Hogyan alkalmazkodj a térhez a kialakításnál? Mutatunk 8 példát amit érdemes megfontolni.
2021-02-01
Geometriai vonalak a hálószobában
Hogyan lehet a matematikát és geometriát bevinni a hálószobába? Hogyan tudjuk a vonalakat kiemelni a falból?

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.