aroma-diffuzor

Beltéri páratartalom

Hogyan mérjük a beltéri páratartalom szintjét? Mi a teendő, ha a páratartalom szintje túl alacsony? Mi a teendő, ha a páratartalom túl magas?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos lehet a páratartalom a bőr, a haj és az általános egészség szempontjából, de azt sokan nem tudják, hogy létfontosságú az otthonunk szempontjából is. Ha a páratartalom szintje túl alacsonyra süllyed, akkor bútoraink és falaink minősége romlani kezd, és bizonyos baktériumok virágozni fognak.

Az otthoni páratartalom ideális szintje 45% körül mozoghat. 30% alatt túl száraz, 60% felett pedig túl magas a páratartalom.

Hogyan mérjük a beltéri páratartalom szintjét?

Létezik néhány egyszerű módszer annak megállapítására, hogy az otthoni páratartalom túl alacsony vagy túl magas. 

Az ablakokon felhalmozódó ködképződés és páralecsapódás, a falakon és a mennyezeten fellépő nedvesség és penész a túl sok páratartalom jelzése.

A megnövekedett statikus elektromosság, a kiszáradt és repedezett falak alacsony páratartalomra utalnak.

Ha valóban komolyan akarjuk kezelni a páratartalmat, szerezzünk be egy eszközt, melyet higrométernek (páratartalom mérőnek) neveznek, amely pontosan leolvassa otthonunk páratartalmát. Olcsóbbat (digitális vagy analóg, bármilyen stílusú is lehet). De ha nagyobb összeget szeretnénk befektetni az egészséges otthon érdekében, akkor egy olyan eszközt kell keresnünk amely méri a hőmérsékletet és a páratartalom, a szén-dioxid, a mérgező vegyi anyagok és a levegőben lévő por szintjét.

Mi a teendő, ha a páratartalom szintje túl alacsony?

Különösen a tél folyamán csökken a páratartalom, mert a hideg levegő kevesebb nedvességet tart, mint a meleg levegő.

Az alacsony páratartalom statikus elektromosságot, száraz bőrt és hajkiszáradást okoz, fokozottan hajlamosak leszünk a megfázásra, légzőszervi megbetegedésekre, és lehetővé tehetjük a vírusok és a baktériumok fejlődését. A fapadlók, a bútorok és a falak megrepednek és az elektronika is károsodhat az alacsony páratartalom miatt.

Ha párásítót alkalmazunk otthonunkban, orvosolni fogja ezeket a problémákat.

A legelterjedtebb párásító típus hordozható, akárcsak a padlón vagy szekrényen is tárolhatjuk. 

Kétféle típus létezik: hideg és meleg párásító.

A hidegpárásító egy ventilátor segítségével juttatja a víz apró részecskéit a levegőbe, mely a légtérben elpárolog. Erre a célra a manapság nagyon elterjedt Aroma Diffúzor készülékek is alkalmazhatók, a különösen terápiás célokra is használható illóolajok segítségével.

A meleg párásítók olyan fűtőelemet használnak, amely felmelegíti a vizet, mielőtt a levegőbe diszpergálnák. 

A hordozható rendszerek előnyei, hogy könnyen kezelhetők, különféle stílusok és árak állnak rendelkezésre, és szükség szerint mozgathatók.

Mi a teendő, ha a páratartalom túl magas?

Lehetséges, hogy az otthonunkban túl magas a páratartalom (különösen bizonyos régiókban), ami problémákat okoz. Ha magas a lakás páratartalma, akkor észlelhetünk páralecsapódást, főleg télen az ablakoknál. 

Amikor a belső meleg, nedves levegő érintkezik az ablak másik oldalán lévő hideg levegővel, a hőmérséklet csökken és a levegő már nem tartja meg a vízgőzt, ami kondenzációt eredményez.

Ha az otthonunk nem rendelkezik megfelelő mechanikai és természetes szellőzéssel, a levegőből származó felesleges vízgőz átjuthat a falakon és a mennyezeteken, és nedves szigetelést, hámló festéket és penészt okozhat a falakon, és a bútorokat, hangszereket is tönkreteheti.

Próbáljuk meg az alábbi lépéseket az otthoni páratartalom csökkentése érdekében:

  • Ha van párásítónk, kapcsoljuk ki.
  • Használjunk páramentesítő készüléket – különösen a pincékben és nyáron
  • Főzés és fürdés közben használjunk elszívó ventilátorokat, vagy nyissuk ki az ablakot, ha friss, szárazabb levegő van kint
  • Fedett edényekkel történő főzéssel csökkenthetjük az otthonba juttatott víz mennyiségét, zuhanyozzunk kevésbé meleg víz alatt és csökkentsük a növények számát az otthonban

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-11-12
Ezek a 2020-as év legnépszerűbb növényei
Vajon kitalálod melyik növény 2020 legnépszerűbbje nemzetközi vonalon? Mutatunk pár újdonságot is.
2020-12-01
Szexi és praktikus textúrák használata otthon
Fontos, hogy keverjük az anyagokat otthonunkban. A tapintás mellett milyen érzéseket váltanak ki belőled?
2021-01-20
Növények a nappaliban könyvek helyett
Ez a dizájner fogott egy csomó virágot és berakta azokat a könyvespolcra. Ez lett az eredmény.

Kapcsolódó cikkek

2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-02-19
Négy dolog, amiért megéri napelemes rendszert telepíteni
Felmerülhet a kérdés, hogyan találok Békés megyében megbízható napelem kivitelezőt? Ebből a cikkből minden kiderül, amire szükséged van!
2021-02-18
5 tipp szőnyeg választáshoz amerikai konyhás nappaliba
Többféle színű szőnyeg kapható, téglalap, kör és más alakban is. Hoztunk 5 tippet, ha nem tudod, milyet válassz amerikai konyhás nappalidba.
2021-02-12
A Japandi stílus
Mi a Japandi stílus? Hogyan jött létre és milyen trendeket hordoz? Hogy fér össze a japán és skandináv stílus keveréke a lakberendezés során?
2021-02-04
Interjú Gerendás Paula festőművésszel
A lakberendezéshez szorosan kapcsolódik a művészet. Felújítás során érdemes átgondolni hogyan csempésszük be az új térbe. Interjú Gerendás Paula festőművésszel.
2021-02-03
8 zuhanyfülke ötlet a tökéletes fürdőszoba kialakításához
Azt hiszed csak egyféle zuhanykabin létezik? Hogyan alkalmazkodj a térhez a kialakításnál? Mutatunk 8 példát amit érdemes megfontolni.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.