toszkán építészet

A toszkán építészet

Minden amit a toszkán építészetről tudni kell. Milyen stílusokot vegyít és mi különbözteti meg. Miért ilyen népszerű?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

A toszkán stílusú építészetre tipikusan a mészkő, travertin, márvány és terrakotta tetőcserepek használata jellemző, a klasszikus építészeti elemeket a modern megoldásokkal ötvözve. Egy klasszikus toszkán otthon legfontosabb jellemzője, hogy zökkenőmentesen beolvad a természetes környezetébe. Már jóval azelőtt, hogy a helyi építészeti stílus a világban elterjedt volna, Toszkána jól ismert volt mezőgazdaságáról és gyönyörű, romantikus tájairól. Noha a toszkán stílus az idők folyamán sok változáson és frissítésen ment keresztül, a mai napig a klasszikus építészeti technikák és díszítő elemek dominálnak.

A toszkán építészet története

Azelőtt, hogy Toszkána világhírű lett olajbogyóiról, boráról és egyéb mezőgazdasági termékeiről, a terület az etruszkok otthona volt. A rómaiak hatalomra kerülése előtt az etruszk nép uralta Olaszország középső részét, virágzó civilizációt építve, saját építészeti stílussal és építési technikákkal. A Római Birodalom hiába vette át az irányítást a régió felett, az etruszk elemek továbbra is népszerűek maradtak. Széles körben úgy vélik, hogy az etruszk építészetet a görög stílus ihlette, bár van egy lényeges különbség. Míg a görög épületeket szinte teljes egészében kőből építették, az etruszkok leginkább fát használtak.

Számos építészeti stílus használja ki az adott területen rendelkezésre álló építőanyagokat, és ez alól a toszkán stílus sem kivétel. A favázas házak homlokzata általában mészkőből, travertinből vagy homokkőből készült, márvány faragásokkal és díszburkolatokkal; a tetőhöz és padlólapokhoz pedig terrakotta agyagokat használtak.

A romantikus, toszkán stílusú otthonok mellett az etruszkok egy klasszikus oszlopformával és -stílussal is hozzájárultak az építészet történethez. A toszkán oszlopok kialakítása rendkívül egyszerű – ellentétben a dekoratív dór, jón és korinthoszi oszlopokkal. Ezen oszlopoknak kerek vagy négyzet alakú, díszítetlen alapjuk van. Emellett általában szélesebbek és távolabb helyezkednek el egymástól mint a másik három klasszikus oszlopstílus.

Kötelező dizájn elemek

Bár a toszkán stílus egyes elemeit korszerűsítették, a mai otthonokban is sok klasszikus építészeti elemet és dekorációs megoldást alkalmaznak. Lássunk néhányat ezek közül: 

Vastag, kőből készült külső falak: 

A toszkán épületek külsején általában mészkövet, homokkövet, travertint és márványt használnak, így azok beolvadnak természetes környezetükbe. Gyakran láthatunk faragott márványt, amelyet leginkább díszítésként használnak az ajtók, boltívek vagy ablakok felett.

Terrakotta tető- és padlólapok: 

A terrakotta rendkívül elterjedt építőanyag a melegebb éghajlaton és viszonylag könnyű a gyártása. A toszkán stílusú otthonokban gyakran látni terrakotta tető- és padlólapokat, ami egy olyan tervezési elem, amely a természetesség érzetét kelti.

Kültéri lakóterek: 

A melegebb éghajlat miatt a szabadtér kihasználása elengedhetetlen. Sok hagyományos toszkán otthon rendelkezik szabadtéri lakótérrel, például terasszal vagy loggiával.

Kovácsoltvas elemek:  

A toszkán stílusú otthonokban gyakran használnak kovácsoltvas kapukat és ajtókat. A külső lakótérben vagy a kertben lévő kovácsoltvas elemek és dekoratív díszek további melegséget kölcsönöznek az épületnek.

Ezen felül fontos említést tenni a gipsz stukkókrol, a boltíves mennyezetekről és a mozaik padlókrol is mint toszkán jellegzetességekről. 

A toszkán építészet évszázadok óta rendkívüli népszerűségnek örvend mind az Egyesült Államokban, mind pedig Európában és Ausztráliában.  A képeket tekintve úgy gondoljuk nem véletlenül. 

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-11-24
Gótikus építészet
Minden amit érdemes tudni a gótikus építészetről! Milyen stílusjegyeket hordoz magában?
2020-08-24
3D Ingatlan Érdekességek 2. Rész
3D ingatlan érdekességek a világ minden tájáról! Fedezd fel a világot a nappalid kényelméből! 2. rész
2020-04-23
A 3D technológia és a koronavírus járvány
Az egyik fontos változás leginkább a keresők oldaláról lesz érezhető. Egyre több vásárló ismeri fel a 3D-s modellezés előnyeit olyan esetekben, amikor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy limitáljuk a személyes találkozókat.

Kapcsolódó cikkek

2021-02-25
3D virtuális autókereskedések - 3D bejárás
3D ingatlan cikksorozatunk ezen részében autókereskedésekbe látogatunk el a kanapéd kényelméből. Járd körbe a világot és ismerj meg új dolgokat a 3D ingatlan cikksorozatunkból.
2021-02-24
Home Staging Magyarországon - 1. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-02-19
Négy dolog, amiért megéri napelemes rendszert telepíteni
Felmerülhet a kérdés, hogyan találok Békés megyében megbízható napelem kivitelezőt? Ebből a cikkből minden kiderül, amire szükséged van!
2021-02-18
Hatékony vagyonvédelem, kényelmes otthon
A riasztó manapság alapfelszerelés. Milyen rendszereket ismerünk? Hogyan tudhatjuk vagyonunkat biztonságban? Hogyan védekezzünk hatékonyan?
2021-02-13
Csokoládé manufaktúra 3D-ben
A 3D ingatlan érdekességek cikksorozatunk legújabb részében egy csokoládémanufaktúrát mutatunk be. Boldog Valentin-napot.
2021-01-21
A zenebolt diadalmas visszatérése
Hogyan használja a 3D technológiát a lemezbolt? Mivel vonzza be a látogatókat? Nézz szét! 3D ingatlan cikksorozat következő része.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.