A legismertebb bútortervezők

Kik a legmeghatározóbb bútortervezők akik újragondolták a szerepeket? Ismerjük meg őket! Jusson eszedbe, amikor ilyen stílusú bútort látsz, hogy ők alkották meg először.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

A 20. század előtt a bútorok tervezése során pusztán a funkcionalitásra  összpontosítottak. Néhány tervező azonban a század elején újragondolta a bútorok szerepét a mindennapjainkban, és igazi művészetté alakították át a bútortervezést. Ebben a posztban bemutatjuk azokat a vezető tervezőket, akik az előző században a legnagyobb hatással voltak a művészeti ágra, és akiknek a munkássága a mai napig nagy hatással van a dizájn szerelmeseire. 

Le Corbusier

Charles-Édouard Jeanneret-Gris – más néven Le Corbusier – svájci-francia építész és bútortervező 1887-ben született Svájcban, közel a Francia határhoz. Fiatalon bejárta egész európát, ami nagy hatással volt a munkásságára. Híres lett arról, hogy a klasszikus építészet elméleteit, és a modern technikai újításokat ötvözve korszakalkotó épületeket tervezett. A bútortervezés történelemkönyvébe 1925-ben írta be véglegesen a nevét, amikor bemutatta a sokkolóan modernista kollekcióját az egyik legmeghatározóbb európai képzőművészeti kiállításon. Hatása a mai napig érezhető, sok modern tervező stúdió inspirálódik a munkásságából mind az építészek, mind pedig a dizájnerek körében.

Marcel Breuer

Marcel Breuer, a pécsi születésű mester Berlinben és Párizsban kezdett el dizájnerként dolgozni, mielőtt 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált. 1946-ban, már kellő tapasztalattal a háta mögött,  megnyitotta a saját stúdióját. Az azóta legendás Wassily szék hívta fel rá a figyelmet először. A bútordarab egy új irányt jelentett az akkoriban népszerű robosztus bútorokhoz képest. A Wassily szék könnyű szerkezetét a kerékpárokhoz használt stabil csőváz ösztönözte. Marcel Breuer a Bauhaus mestereként lett híres, szülővárosában sétányt, valamint A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építészeti doktori iskoláját is róla nevezték el.

Charlotte Perriand

A francia születésű Perriand kétségkívül a legnagyobb hatású női tervező volt a XX. században.  Noha először elutasították a Le Corbusier stúdióból, kitartását és elszántságát végül siker koronázta és sikerült helyet  szereznie a híres bútortervezőnél. Fontos szerepet vállalt a Corbusier székkollekciójának megtervezésében olyan kiemelkedő darabokkal, mint a Grand Confort. Miután 1937-ben elhagyta Corbusiert, a francia bútortervező a saját útjára lépett és egyedül folytatta a tervezést.

Charles és Ray Eames

Charles és Ray Eames az 1950-es évek elejétől az 1970-es évekig uralta a bútortervezést az Egyesült Államokban, és leginkább Eames Lounge és Ottoman székeikről ismertek. Bár a duó különböző egyéb művészeti projektekbe is belekóstolt mint például a film, fényképészet és építészet, mégis a bútortervezésben alkottak igazán maradandót. Charles és Ray Eames tervezési irányelvei ösztönzést jelentettek más vezető bútortervezők számára is egészen a 80-as évekig.

Vico Magistretti

Vico Magistretti tervezői karrierjét azzal kezdte, hogy Milánó városában különböző építési projekteken dolgozott a város megbízásából. Az ötvenes években az ipari formatervezésről a bútortervezésre helyezte  a hangsúlyt, és számos bútorgyártó céggel együttműködve építette a karrierjét. Magistrettit számtalan elismerést kapott a munkásságáért, többet mint bármely kortárs olasz tervező. Tervezői munkája mellett több oktatási intézményben is dolgozott, mint például a milánói Domus Akadémiában és a londoni Royal College of Arts-ban is.

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2021-02-13
Csokoládé manufaktúra 3D-ben
A 3D ingatlan érdekességek cikksorozatunk legújabb részében egy csokoládémanufaktúrát mutatunk be. Boldog Valentin-napot.
2021-02-01
Geometriai vonalak a hálószobában
Hogyan lehet a matematikát és geometriát bevinni a hálószobába? Hogyan tudjuk a vonalakat kiemelni a falból?
2020-11-03
3D Ingatlan Érdekességek 4. rész - Szállodák
Folytatjuk szállodákat bemutató sorozatunkat. Fedezd fel a világot a nappalid kényelméből! 4. rész

Kapcsolódó cikkek

2020-12-09
Laminált bútorlap fahulladékból - hogyan készül videóval
Milyen gépek szükségesek a bútorlap előállításához? Hogyan lesz faforgácsból bútorlap? Most kiderül.
2020-11-20
Caterina Moretti vulkanikus kőzetből faragott bútorok
Egyetlen darab vulkanikus kőzetből kifaragott bútordarab. Neked bejön?
2020-11-13
Ívelt kanapék
Minden amit az ívelt kanapékról tudni kell! Milyen lakberendezési trendek kapnak újból előre.
2020-11-09
Hogyan rendezzük el a bútorokat egy kis nappaliban
Kicsi a nappalid? Sebaj! Mutatunk pár lakberendezési tippet hogyan tudod átalakítani.
2020-11-07
Hogyan készül a tölgyfa bútor? Videó
Érdekel hogyan készülnek a tölgyfa bútorok? Ebből a videóból megtudhatod.
2020-10-28
5 módszer arra hogyan használd ki a sarkokat a lakásban
A helykihasználás a sarkoknál végződik. Az 5 legjobb módszer a sarkok kihasználásához.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.