japandi_stilus

A Japandi stílus

Mi a Japandi stílus? Hogyan jött létre és milyen trendeket hordoz? Hogy fér össze a japán és skandináv stílus keveréke a lakberendezés során?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest

Nem is gondolnánk, hogy Japánban és Skandináviában sok közös volna, de ami a lakberendezést illeti, jobban hasonlítanak, mint képzeljük. Mindkét nemzet az egyszerűségre, a természetes elemekre és a kényelemre összpontosít, így nem meglepő, hogy egyre több tervező ötvözi a két stílust, és “Japandinak” (más néven Japán és Skandi) hívják. Bár viszonylag új trend, várhatóan a Japandi többször is felbukkan majd az Instagram faladon ebben az évben.

Mik a Japandi stílus elemei?

A Japandi stílus a japán és skandináv dizájn tökéletes fúziója ahol az olyan egyszerű, minimalista mintákra összpontosítanak, amelyek esztétikusak ugyan, de a középpontban mégis a funkcionalitás áll. 

Leni Calas lakberendezési szakértő szerint a Japandi sok természetes anyagot, elnémított színeket, letisztult vonalakat és minimális, mégis jól átgondolt bútorokat kombinál a minőségre és a kézzel készített darabokra összpontosítva a kidobható, olcsó darabok helyett.

Ezenkívül a japandi stílus gyakran hangsúlyozza a fenntarthatóságot. A természetes anyagok és az egyszerű minták elterjedtsége különösen környezetbarát stílussá teszi. Japán népszerűsége nem meglepő, mivel egyre több fogyasztó törekszik a környezetbarát esztétikára.

Hogyan működnek együtt a japán és a skandináv stílusok?

Ha ismerjük a skandináv dizájnt, akkor biztosan találkoztunk a “Hygge” (boldogság, melegség) fogalmával. Ez a skandináv koncepció az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend egész európában. A Hygge alapján az otthonnak szentélyének kell lennie, és kényelmet kell biztosítania minden alkalommal, amikor belépünk a bejárati ajtón.

Most ötvözzük ezt a gondolkodásmódot a japán “wabi-sabi” fogalommal, vagyis azzal az elképzeléssel, hogy a tökéletlenségben szépség lakozik. A japán és a skandináv stílusok azért passzolnak olyan jól egymáshoz, mert mindkettő az egyszerűségben és a kényelemben gyökerezik. Kettőjük közös esztétikája egy könnyed és kifinomult stílust eredményez.

Ahol a két megközelítés eltér egymástól, ott a különbségek valójában kiegészítik egymást. A japán belső tér elegáns, az északi a rusztikus. A japán dizájn gazdagabb (de mégis semleges) színei segítenek abban, hogy a skandináv otthonok tipikus motívumai ne éreztessék magukat túl sterilnek vagy hidegnek.

Bár sem a japán és pedig a skandináv dekoráció nem új keletű, a kettő kombinációja biztosan rendkívül népszerű lesz a következő években.

📢Ingatlan eladás önállóan? Mutatjuk hogyan!

Képek: unsplash

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-11-11
Év Színe 2021 győztese nem más mint...
Kíváncsi vagy mi lesz 2021-ben az Év Színe? Megmutatjuk.
2020-12-30
A legjobb társasjáték asztal otthonra
Szeretsz társasjátékozni? Akkor erre az asztalra szükséged lehet. Étkezőasztallá alakítható.
2020-11-09
Hogyan rendezzük el a bútorokat egy kis nappaliban
Kicsi a nappalid? Sebaj! Mutatunk pár lakberendezési tippet hogyan tudod átalakítani.

Kapcsolódó cikkek

2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.
2021-04-14
5 szempont, amelyet figyelembe kell venni egy zöldségeskert tervezésénél
Néhány jó tanács mire ügyelj a veteményes tervezésekor.
2021-04-03
A legismertebb bútortervezők
Kik a legmeghatározóbb bútortervezők akik újragondolták a szerepeket? Ismerjük meg őket! Jusson eszedbe, amikor ilyen stílusú bútort látsz, hogy ők alkották meg először.
2021-04-01
A világ 5 legjobb belsőépítésze
Mai napon bemutatunk pár nemzetközileg elismert belsőépítészt, akik a szakma csúcsát képviselik.
2021-03-24
12 példa korlát nélküli lépcsőkre
A lépcsők meghatározó elemei a többszintes házaknak. Te melyiket választanád az otthonodba? Lakberendezési tippek.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.