megvilagitas

5 tipp a jobb otthoni irodai világításhoz

Milyen módszerekkel javíthatunk az otthoni munkavgzésen? Mekkora szerepe van a világításnak ebben?

A megfelelő világítás segít a hatékonyabb, kényelmesebb munkaterület kialakításában.

Ha otthonról dolgozunk, a munkaterület világításának jellege és minősége hozzájárulhat a produktivitás növeléséhez. A rossz világítás csökkentheti az energiát, ronthatja a hangulatot, szemfáradtságot és fejfájást okozhat, és végső soron ronthatja a hatékony munkavégzés képességét.

Ha nincs sok természetes fény, akkor a megfelelő mesterséges fényforrások használata még fontosabbá válik, amikor a munkaterület megvilágítását vizsgáljuk. Általában az úgynevezett környezeti világítás elérhető otthon, amely magában foglalja a felülvilágító vagy süllyesztett lámpákat, de hiba lenne azt gondolni, hogy ezek önmagukban elegendőek lennének. A meglévő környezeti világítást nem az otthoni funkcionális megvilágítására tervezték, így további fényforrások hozzáadására van szükség.

Íme öt pont, amelyet mindenképpen figyelembe kell venni, mielőtt az otthoni világításával kapcsolatos döntéseket meghozzuk.

Indirekt világítás

Kerüljük a munkavégzést a felülvilágítók közvetlen vakító fénye alatt. Ehelyett keressük meg a módját annak, hogyan oszlassuk el a környezeti fényt, amely megvilágítja az irodahelyiséget. A lámpaernyők lágyítják és szétszórják az egyébként erős fényt, míg a felfelé világító állólámpa a falakról és a mennyezetről verik vissza azt. A cél az, hogy az egész teret megvilágítsuk anélkül, hogy indokolatlan káprázást és kontrasztot keltenénk.

Célvilágítás

Számítógépes munkához, papírmunkához és más, fókuszálást igénylő feladatokhoz válasszunk egy jól meghatározott fényforrást, amely arra szolgál,hogy arra irányúljon, amit éppen csinálunk. Jó példa erre egy állítható vagy csuklós asztali lámpa, ami pontosan oda juttatja a fényt, ahol szükség van rá. Ha az otthoni irodában több munkaállomás van – például egy íróasztal a számítógépes és telefonos munkához, egy iktatóterület, valamint egy asztal a fényképek és tervrajzok áttekintéséhez -, akkor érdemes minden egyes állomáshoz külön célvilágítást kialakítani.

A vakító fény és az árnyékok

Mindig vegyük figyelembe, honnan jön a fény: a számítógépen végzett munka közben egy mögöttünk elhelyezett fényforrás szinte biztosan zavaró tükröződést fog okozni a monitoron. Hasonlóképpen, figyeljünk a célvilágításra beállított lámpák által vetett nem kívánt árnyékokra. Ha például jobb kézzel írunk, a kezünk és a karunk is árnyékot vethet, ha a lámpa is a jobb oldalon van elhelyezve. A munkaterületek kialakításakor vegyük figyelembe az ablakok elhelyezkedését is.

A természetes fény kihasználása

Ne hagyjuk figyelmen kívül az ablakból, tetőablakból vagy más átjáróból érkező természetes fény egyedülálló előnyeit. A napfény meleg megvilágítást eredményezhet, amely javítja a munkakörnyezetet, azonban számolni kell a közvetlen napfénnyel, amely a nap bizonyos időszakaiban nyomasztó káprázást okoz.

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb, ha a természetes fény a munkafelületek és a számítógép képernyő előtt vagy mellett van, hogy elkerüljük a vakító fényt és maximalizáljuk a kinti kilátást. A munkaállomást észak vagy dél felé is elhelyezhetjük, hogy a napfény a nap egyetlen pontján se vessen árnyékot. A napközben változó fényerősséghez való alkalmazkodás érdekében a napellenzők hasznosak lehetnek, mivel csökkentik a hőérzetet anélkül, hogy az a fény és a kilátás rovására menne. Megpróbálkozhatunk egy egyszerű redőnnyel is vagy akár csak egy álló paravánnal , amelyek segítenek szétszórni a beáramló napfényt.

Dekorációs világítás

Mint említettük, a legtöbb otthoni irodában környezeti világítás van, amely az egész térben eloszlik, illetve céltvilágítás, amely bizonyos munkahelyekre összpontosít. E két funkcionális világítási típuson túlmenően érdemes lehet dekorációs világítást is hozzáadni, hogy javítsuk az otthoni iroda vizuális megjelenését. Az akcentus világítás, mint például a kandalló- vagy képvilágítás, felhívja a figyelmet a helyiségben lévő tárgyakra vagy más elemekre, míg a dekoratív világítás – például a fali lámpatestek – közvetlen vizuális vonzerőt biztosítanak.

A 3D virtuális túrák szolgáltatója az Upciti.hu

3D virtuális túra, ingatlan bejárás, 3D ingatlan, Ingatlanmarketing, 3D fotózás, Ingatlan séta, 3D modell

(képek-unsplash)

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2020-11-04
Hogyan rendezzük be az előszobát úgy mint egy profi
Hogyan teheted mutatóssá előszobádat? Mutatunk pár lépést amit ha betartassz nem fog csalódás érni.
2020-11-13
Ívelt kanapék
Minden amit az ívelt kanapékról tudni kell! Milyen lakberendezési trendek kapnak újból előre.
2021-01-20
Növények a nappaliban könyvek helyett
Ez a dizájner fogott egy csomó virágot és berakta azokat a könyvespolcra. Ez lett az eredmény.

Kapcsolódó cikkek

2022-02-10
Hogyan rendezzük be otthonunkat és ne menjünk csődbe
Hogyan spórolhatsz? Most megtudhatod! Tippek és trükkök.
2021-09-16
Nagy ötletek kis konyhákhoz
Mit tegyünk ha kis helyünk van a konyhában? Adunk 5 tippet.
2021-09-07
Miért bútorozottan fotózzunk be egy eladó ingatlant? - Tippek a DODO-tól
Lássuk miért éri meg bútorozottan hirdetni az eladó ingatlanod. A DODO - designban otthon most ebben lesz segítségedre-
2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.
2021-04-14
5 szempont, amelyet figyelembe kell venni egy zöldségeskert tervezésénél
Néhány jó tanács mire ügyelj a veteményes tervezésekor.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.