5 szempont, amelyet figyelembe kell venni egy zöldségeskert tervezésénél

Néhány jó tanács mire ügyelj a veteményes tervezésekor.

A veteményeskert megtervezése sokkal inkább arról szól, hogy mely zöldségek nőnek jól egymás közelében, nem pedig az esztétikáról. Néhány zöldség olyan anyagokat választ ki, amelyek gátolhatják más növények növekedését, a magas zöldségek pedig árnyékolhatják a rövidebb fajtákat. Az azonos családba tartozó fajok ugyanolyan kártevőket vonzanak, és minden évben át kell ültetni őket.

Fontos szemponti, hogy ezeket a növényeket ön és szerettei fogják megenni, ezért ha korábban nem is gondoltál sokat a biokertészkedésre, érdemes most megfontolnod. Mit kell figyelembe venni a zöldségeskert telepítése előtt? A jó hír az, hogy a legtöbb zöldségnek hasonló termesztési követelményei vannak, ezért amikor eldöntjük, hogy hova telepítjük őket, ezeket az irányelveket kell követnünk.

Napfény

A zöldségek a nap szerelmesei. A legtöbbjük 6-8 órás, vagy annál hosszabb közvetlen napsütéssel fejlődnek a legjobban. A leveles zöldek kevesebb napsütést igényelnek, és az olyan növények mint a saláta, a nyár folyamán tovább növekednek még akkor is, ha magasabb növények árnyékolják. Mindezek ellenére törekedjünk arra, hogy a lehető legnaposabb helyen alakítsuk ki a kertünket. 

Hozzáférés

Ideális esetben a veteményeskertnek mind a vízforráshoz, mind pedig a konyhához is közel kellene lennie. A zöldségféléknek rendszeres öntözésre van szükségük, és ha ezt rendszertelenül tesszük, sokféle problémába ütközhetünk. A konyha közelsége, vagy legalábbis a kert a ház bejáratától való könnyű megközelíthetősége abban is segít, hogy ne felejtsük el naponta öntözni és ellenőrizni a kertet. 

Talaj

A talaj a legfontosabb tényező minden kertben, és talán még inkább egy zöldségeskertben. A zöldségek az egész szezont virág- és termésnöveléssel töltik. Nagyon nagy a tápanyag igényük, és a gazdag talaj nemcsak erősíti őket, hanem segít a betegségek és a kártevők okozta problémák elhárításában is. Kezdetben a veteményeskert talajának gazdagnak kell lennie szerves anyagokban. A komposzt és a komposztált trágya tavasszal és / vagy ősszel adható hozzá. Nagyon ajánlott, hogy teszteljük a talajt, amikor új kertet építünk. Egy PH teszt a legjobb választás. A vizsgálati eredmények megmondják, hogy milyen további módosításokat kell végrehajtani ahhoz, hogy a talaj pH-ja ideális legyen. Kiváló módszer a tökéletes talaj biztosításához ha emelt ágyásokat hozunk létre. Az emelt ágyásoknál azonban oda kell figyelnünk, hogy a vízelvezetés megfelelő legyen. 

Eszközök

Minden új tevékenység megfelelő eszközöket igényel, ez alól a kertészkedés sem kivétel. A zöldségkertészkedés két szakaszra bontható: a kert előkészítése és a növények gondozása. A kert létrehozásához sok talajt fogunk megmozgatni amihez a következő, alapvető eszközök nélkülözhetetlenek: lapát, villa, ültetőkanál és kézi vagy motoros kapa. Amint a növényei növekednek, szüksége lesz még öntözőrendszerre, karókra, zsinegre és metszőollóra is.

Elkerítés

Az utolsó szempont, amit figyelembe kell venni, az a kerítés. A kerítéseket nem mindenki szereti, de sajnos nem mi vagyunk az egyetlen lények, aki szívesen fogyasztják a zöldségeket. Megfelelő védelem nélkül a veteményesünket rendkívül gyorsan tönkretehetik, az addig munkánk pedig teljesen kárba mehet. 

A 3D virtuális túrák szolgáltatója az Upciti.hu

3D virtuális túra, ingatlan bejárás, 3D ingatlan, Ingatlanmarketing, 3D fotózás, Ingatlan séta, 3D modell

Címkék

Nézd meg többi cikkünket a magazin oldalunkon.

Neked ajánljuk

2021-09-16
Nagy ötletek kis konyhákhoz
Mit tegyünk ha kis helyünk van a konyhában? Adunk 5 tippet.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.
2021-01-28
Előtte - utána - Új kék konyha kis lakáshoz
Hogyan alakították át ezt a kis konyhát, hogy kitűnjön a nappaliból?

Kapcsolódó cikkek

2022-02-10
Hogyan rendezzük be otthonunkat és ne menjünk csődbe
Hogyan spórolhatsz? Most megtudhatod! Tippek és trükkök.
2021-09-16
Nagy ötletek kis konyhákhoz
Mit tegyünk ha kis helyünk van a konyhában? Adunk 5 tippet.
2021-09-07
Miért bútorozottan fotózzunk be egy eladó ingatlant? - Tippek a DODO-tól
Lássuk miért éri meg bútorozottan hirdetni az eladó ingatlanod. A DODO - designban otthon most ebben lesz segítségedre-
2021-08-30
5 tipp a jobb otthoni irodai világításhoz
Milyen módszerekkel javíthatunk az otthoni munkavgzésen? Mekkora szerepe van a világításnak ebben?
2021-04-20
Home Staging Magyarországon - 2. rész
Interjú Dr. Somogyi Patríciával a MSP Home Staging cégvezetőjével a hazai home staging jelenlegi helyzetéről, múltjáról és jövőjéről.
2021-04-20
A Mediterrán belsőépítészet
Milyen stílusjegyeket hordoz magában a mediterrán belsőépítészet? Hogyan tudjuk bevarázsolni az otthonunkba? Ma ezt ismerjük meg.

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Hamarosan kapsz egy visszaigazoló emailt.